Ruski »ubica aviona« čuva iransko nebo

Srna
Ruski »ubica aviona« čuva iransko nebo

Vašington - Američki vojni stručnjaci ocjenjuju da će ruski protivavionski kompleksi “S-300” pretvoriti kompletne oblasti Irana u “bespilotne zone” za avione kao što su “F-16” ili “F/A-18 Hornet”.

Vojni analitičar Dejv Madžamur smatra da jedino bombarderi “B-2 Spirit”, kojih američka vojska ima svega 20, kao i lovci “F-22 Raptor”, mogu bezbjedno da dejstvuju u oblastima koje se čuvaju protivavionskim raketama “S-300”.

Imajući u vidu da će Iran ubuduće imati te rakete, SAD će morati da se fokusiraju na svoje malobrojne “stelt” avione, ukoliko ta zemlja odluči da napravi nuklearnu bombu.

Stručnjaci objašnjavaju da ruski protivavionski sistemi “S-300” sprečavaju  američke borbene avione da nanose avio-udare i na taj način iz temelja utiču na vojne planove SAD.

Činjenica da je Rusija ukinula zabranu isporuke raketnog sistema dalekog dometa “S-300” Iranu u potpunosti onemogućava bombardovanje nuklearnih objekata te zemlje, navodi list “Dejli bist”.

“Nakon što su Rusi prodali Irancima medernizovanu verziju ovog sistema, SAD će morati da mijenjaju  vojnu doktrinu na Bliskom  istoku i drugim  oblastima” - navodi pukovnik Ratne mornarice SAD Klint Hinout.

Ruska odluka da ukine zabranu na prodaju protivavionskog raketnog sistema “S-300” Iranu dovešće do tri ozbiljne posljedice, smatra  Hinout, čiji članak objavljuje “Nešnel ineterest”.

Prodaja tog sistema dovešće do fundamentalne promjene vojnih snaga u regionu.

SAD i njihovi saveznici  decenijama su smatrali slobodu akcija na nebu iznad Bliskog istoka kao nešto što se podrazumjeva, dok su njihovi protivnici bili prinuđeni da ograniče varijante planiranih akcija.

“To je posebno bio slučaj sa Iranom. Ali, dolazak žS-300ž sve mijenja”, smatra Hinout.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana