Putin: Zapad i dalje podržava islamiste

Agencije
Putin: Zapad i dalje podržava islamiste

Soči - Ruski predsjednik Vladimir Putin kritikovao je danas Zapad zbog pružanja selektivne podrške islamskim ekstremistima radi ostvarivanja svojih ciljeva.

Putin je rekao da je Zapad bio sponzor islamskih ekstremističkih grupa protiv kojih se borio Sovjetski Savez u Avganistanu i da su iz tih organizacija nastali talibani i Al Kaida.

Zapad se pretvarao da je slijep za prodor međunarodnih terorista u Rusiju i države centralne Azije, ocijenio je ruski predsjednik.

"Nismo to zaboravili", rekao je Putin, prenosi TASS.

On je dodao da su SAD počele da uviđaju zajedničku prijetnju od terorizma poslije napada od 11. septembra 2001. godine, kada je Rusija bila jedna od prvih zemalja koje su podržale američki narod i njegovu vlast.

"U razgovoru sa američkim i evropskim liderima, više puta sam rekao da je neophodna zajednička borba protiv terorizma kao globalnog izazova", rekao je ruski predsjednik i napomenuo da su se njegovi sagovorici složili, ali da se vremenom "sve vratilo na staro".

Putin je rekao da je Libija postala uporište terorista poslije uplitanja u unutrašnje poslove te zemlje, a da je u Egiptu samo "voljom i mudrošću aktuelnog rukovodstva" spriječen haos i jačanje ekstremista.

"U Siriji, kao u prošlosti, SAD i njihovi saveznici počeli su da direktno finansiraju naoružana lica i snabdijevaju ih oružjem", izjavio je Putin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana