Pao i posljednji kralj Rima

Agencije
Pao i posljednji kralj Rima

Rim - Više od 35 godina Masimo Karminati bio je korak ispred zakona u glavnom gradu Italije zahvaljujući mecima i snažnom poslušniku poznatom kao Prstolomac.

Karminati (56), poznat i kao Jednooki, održavao je prijateljstvo sa ljudima iz najviših nivoa italijanskog društva i njegovo bogatstvo je procijenjeno na 200 miliona evra. Međutim, ove sedmice našao se u rimskom zatvoru poznatom kao "Kraljica neba" nakon što mu se raspalo carstvo u velikom političkom skandalu. Policija je ovog Italijana nazvala vođom tajne mafijaške grupe "Mafija kapitale", koja "sisa krv Rimu nekoliko decenija".

Ranije ovog mjeseca uhapšeno je 37 ljudi iz njegove mreže koji su bili uključeni u iznude, prevare, korupciju, namještanje javnih tendera i pranje novca. Osim toga, pokrenuta je istraga protiv stotinu političara, biznismena i članova tajne policije, uključujući i bivšeg gradonačelnika Rima Đanija Alemana, koji su navodno sarađivali sa Karminatijem.

Zvali su ga Besmrtni, jer je uspio da preživi nakon što mu je metak prošao kroz mozak. Njegovo sjedište je bila jednostavna benzinska stanica smještena u predgrađu Rima. Sebe je nazivao posljednjim kraljem, intelektualcem i sakupljačem umjetnina. Kada je policija izvršila raciju u njegovoj kući pronašli su djela svjetskih umjetnika Endija Vorhola i Džeksona Poloka i zaplijenili stvari vrijedne milione evra. On je svoju kriminalnu mrežu nazivao tajnim carstvom u kojem se korumpirani političari susreću sa okorjelim uličnim kriminalcima, dok je on imao ulogu arbitra i medijatora.

Na jednom tajnom policijskom snimku Karminati je opisivao kako mafija ujutro odlučuje ko će biti ubijen uveče. Govorio je da nije uključen u trgovanje drogom, ali se hvalio da je znao mjesečno opljačkati i po deset banaka.

U drugom snimku on je hladnokrvno pričao o svom izboru oružja - ruski poluautomatski pištolj "makarov" sa prigušivačem.

- Čak ga ne možete čuti kada klikne. Prije nego što bilo ko primijeti već imate lokve krvi po podu - govorio je Karminati, uz kojeg je uvijek bio njegov grdosija Prstolomac, za kojeg je i sam govorio da ima nizak nivo inteligencije. Hvalio se da ima kontakte za drugim mafijaškim šefovima, menadžerima Banke Italije i državnog konglomerata "Finmekanika".

Istražioci vjeruju da je potkupljivao zvaničnike u gradskoj upravi sa 12.000 evra u koverti za usmjeravanje ugovora u njegovom pravcu. Na snimcima se čuje i njegova desna ruka Salvatore Buzi.

- Da li ti znaš koliko zarađujem na imigrantima? Trgovina drogom je manje profitabilna nego ovo. Ovu godinu smo zatvorili sa prihodom od 40 miliona evra i to od Roma i imigranata - govori Buzi.

Protiv Karminatija još nije podignuta zvanična optužnica iako se nalazi u pritvoru. Tužioci vjeruju da se ovaj put neće izvući, ali oni koji ga znaju vjeruju da on još ima mnogo aduta u svojim rukama. Postoje glasine da ima dobre veze sa snagama reda i tajnim službama.

Jednooki

Masimo Karminati se kao mladić priključio najopasnijoj rimskoj bandi "Banda dela Maljijana". Policija je 1981. godine napravila zasjedu za članove bande i tada je Karminati izgubio oko u razmjeni vatre. Sedamnaest godina kasnije osuđen je na deceniju zatvora, ali je izašao prilično brzo i kasnije je uspješno izbjegavao mogućnosti hapšenja. Zbog toga mu je moć sve više rasla i uspio je da izgradi carstvo koje se prostiralo i na rimski politički i administrativni establišment.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana