Panika na kruzeru zbog ebole

Agencije
Panika na kruzeru zbog ebole

Dalas - Kruzer, koji je isplovio iz Teksasa 12. oktobra i kojem su vlasti Belizea i Meksika uskratile dozvolu da pristane zbog sumnje da se na njemu nalazi osoba zaražena ebolom, vratiće se u polaznu luku, saopštile su juče vlasti SAD.

Na brodu se nalazi zdravstveni radnik Teksaške prezbiterijanske bolnice u Dalasu, u kojoj je liječen prvi pacijent koji je u SAD preminuo od ebole, Tomas Erik Dankan.

Medicinska sestra, koja se dobrovoljno izolovala u svojoj kabini da bi zaštitila ostale putnike na kruzeru kompanije "Karnival Kruz Lajns", rukovala je uzorcima krvi Dankana, koji je preminuo od ebole 8. oktobra.

Američki zvaničnici su htjeli da prebace ženu sa broda na kopno da bi mogli da je vrate avionom u SAD, ali su vlasti Belizea i Meksika odbile da izdaju dozvolu za pristajanje broda, da bi zaštitili sopstvene građane od mogućeg širenja ebole.

Medicinska sestra do sada nije pokazala nikakve simptome te smrtonosne bolesti, iako je prošlo 20 dana otkad je rukovala uzorkom krvi, saopštila je Bijela kuća. Period inkubacije ebole, inače, iznosi 21 dan.

Teksaška prezbiterijanska bolnica, gdje su se poslije smrti Dankana od ebole čak dvije medicinske sestre zarazile tim virusom, objavila je nove propise za svoje zaposlene, koji ubuduće neće smjeti da putuju avionima, brodovima ili vozovima 21 dan nakon što su posljednji put boravili u prostoriji u kojoj se nalazi zaraženi pacijent.

Jedan američki zvaničnik je otkrio da je kruzer pristao u Belizeu, ali tamošnje vlasti nisu dopustile medicinskoj sestri da napusti brod da bi mogla da odleti avionom nazad u SAD.

Putnici kruzera su u petak obaviješteni da se neće zaustaviti u meksičkoj luci Kosumel, kako je bilo planirano, zbog "situacije koja je van kontrole osoblja kruzera".

- Ovo je prvi put da se to desilo, a odlučeno je da se brodu uskrati dozvola za pristajanje, kao preventivna mjera protiv širenja ebole - izjavio je upravnik lučkih vlasti meksičke savezne države Kintana Ro.

Kompanija "Karnival Kruz" nudi svojim putnicima kao kompenzaciju kredit od 200 dolara koji mogu da potroše na brodu, kao i popust od 50 odsto na buduća putovanja koja uplate kod te kompanije.

Američka obalska straža dobila je uzorak krvi od medicinske sestre u izolaciji na brodu, da bi je testirala na ebolu. U saopštenju se navodi da je helikopter obalske straže na brod spustio korpu sa namirnicama, a uzeo uzorak krvi koji im je dostavila žena.

Obama traži još novca

Predsjednik SAD Barak Obama sprema se da zatraži od Kongresa dodatna novčana sredstva u borbi protiv ebole, javljaju američki mediji, pozivajući se na izvore u Bijeloj kući i Kongresu. Obama bi takav zahtjev mogao da uputi iduće sedmice, rekli su neimenovani izvori, koji nisu otkrili o kolikoj sumi je riječ. Portparol Bijele kuće Džoš Ernest rekao je u petak da Obama nije još odlučio da li su dodatna sredstva neophodna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana