Mnogo Afroamerikanaca ubijeno u SAD

Tanjug
Mnogo Afroamerikanaca ubijeno u SAD

Ženeva - Visoki komesar UN princ Zeid Rad al Husein kazao je da je duboko zabrinut zbog velikog broja mladih Afroamerikanaca koji su stradlai u sukobu s policijom u SAD.

"Duboko sam zabrinut zbog nesrazmernog broja mladih Afroamerikanaca koji su umrli u (bliskim) susretima sa policajcima, kao i nesrazmernog broja afričkih Amerikanaca u američkim zatvorima i neproporcionalnom broju smrtnih slučajeva Afroamerikanaca", naveo je komesar UN za ljudska prava u saopštenju, prenijela je agencija Rojters.

Vlasti u SAD-u bi trebalo da razmotre kako rasno pitanje utiče na pripadnike sprovođenja reda i zakona i da se pozabave dubokim i mučkim nepovjerenje u nekim segmentima američkog stanovništva, poručio princ Zeid.

Zeid je dodao da ne može da komentariše da li je nepodizanje optužnice protiv bijelog policajca koji je ubio nenaoružanog crnog tinejdžera u američkoj državi Misuri, usaglašen sa međunarodnim zakonima o ljudskim pravima, zato što mu nisu poznati svi detalji slučaja.

U više američkih gradova izbili su protesti odmah, poslije odluke porote u gradu Fergusonu, država Misuri, da se ne podigne optužnica protiv policajca Darena Vilsona, koji je u avgustu ubio nenaoružanog Afroamerikanca Majkla Brauna.

U nasilju koje je noćas zahvatilo Ferguson, zapaljeno je više zgrada i automobila, a lokalne vlasti su saopštile da je više od 80 osoba uhapšeno i da je bilo osam povređenih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana