Kanada se priprema za ilegalnu migraciju iz SAD

 Kanada se priprema za ilegalnu migraciju iz SAD 11.01.2018 13:39 | Tanjug

Toronto - Kanada je odlučila da pošalje u Kaliforniju člana svog parlamenta Pabla Rodrigesa, kako bi potencijalne migrante odvratio od pokušaja da ilegalno pređu granicu, nakon odluke Vašingtona da okonča status zaštićenih lica za oko 200.000 državljana Salvadora, koji se nalaze u SAD.

Kako navodi Rojters, slanje poslanika koji govori španski dio je nastojanja kanadske vlade da preduprpedi talas ilegalne migracije iz SAD poput onog iz prošle godine, kada su Amerikanci okončali status privremeno zaštićenih migranata za oko 50.000 državljana Haitija, koji im je dodijeljen nakon razornog zemljotresa 2010. godine.

Mnogi Haićani su tada zatražili azil u Kanadi, očekujući da će lako dobiti taj status, što se ispostavilo kao dezinformacija.

Oko 200.000 Salvadoraca dobilo je zaštićeni status u SAD nakon zemljotresa iz 2001. godine. Američka administracija je u ponedeljak saopštila da taj privremeni status ističe u septembru 2019. godine.

Kanada je "pripremljena" za mogući priliv azilanata, ali ga ne očekuje, izjavio je Hurš Džasval, portparol ministra za imigracije i izbeglice Ahmeda Husena.

To ministarstvo je i ranije slalo Rodrigesa u SAD kako bi "razvejao" dezinformacije o dobijanju azila u Kanadi.

Nedavno je i sam ministar Husen boravio u Mineapolisu, gde živi najbrojnija grupa Somalaca na američkom tlu.

Rojters podsjeća da je prošle godine 18.000 azilanata ilegalno prešlo granicu iz SAD u Kanadu. Haićani su većinom tražili da odu u Kvebek.

Oni granicu prelaze ilegalno jer, prema američko-kanadskom sporazumu, ako podnesu zahtev za azil na zvaničnom graničnom prelazu, biće vraćeni u SAD.

U prvih devet meseci 2017. godine oko 500 Salvadoraca zatražilo je izbjeglički status u Kanadi, što je više nego dvaput više nego u toku cijele 2016.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica