Zašto Berlin ćuti o ubistvu Ivanovića?

Zašto Berlin ćuti o ubistvu Ivanovića? 23.01.2018 16:40 | Tanjug

Berlin - Ako se Njemačka oko nekog pitanja ne izjašnjava zato što je to pitanje već komentarisala EU, to ne smijete da shvatite kao ćutanje Berlina, već upravo suprotno, rekao je danas državni sekretar u njemačkom ministarstvu spoljnih poslova Mihael Rot, odgovarajući na pitanje zašto Berlin ćuti o ubistvu Olivera Ivanovića.

"Mi bez ikakvih ograničenja podržavamo jasnu poziciju Evropske unije. Jer, na kraju krajeva, ovdje se ne radi o ulasku zemalja Zapadnog Balkana u Njemačku, već u Evropsku uniju", rekao je Rot u razgovoru za Dojče vele.

Berlinu je drago da je Vučić jasno poručio da približavanja između EU i zemalja Zapadnog Balkana, a pogotovo Srbije, može biti samo ako se ona identifikuje sa zajedničkim vrijednostima, rekao je Rot, komentarišući odlazak predsjednika Srbije Aleksandra Vučića na Kosovo.

Nužni preduslovi u tom procesu, istakao je Rot, su borba protiv korupcije, jačanje pravne države, zaštita manjina i regionalna saradnja.

Proces normalizacije i dijaloga između Kosova i Srbije od esencijalnog je značaja za ostvarivanje napretka po pitanju ulaska Srbije u Evropsku uniju, rekao je Rot, koji je dodao da je važno međusobno razgovarati.

"To je temelj za pomirenje, dijaloga mora biti", istakao je Rot.

Prema njegovim riječima, EU mora da poveća vidljivost na Zapadnom Balkanu, "mora postati jasno da Unija ima veliki interes da u regionu bude mira, pomirenja, stabilnosti i prosperiteta za mnoge građane".

Na Zapadnom Balkanu prije svega je potreban proces pomirenja, više zajedništva, više ekonomskih napora, mora se uočiti angažovanija borba protiv korupcije, ocjenio je Rot.

U načelu postoji perspektiva članstva u Evropskoj uniji za zemlje Zapadnog Balkana, rekao je Rot i dodao da i EU i Njemačka to smatraju svojom obavezom.

"Ali ja bih ipak volio da ljudi na Zapadnom Balkanu osjete i shvate da nisu sami i da smo mi na njihovoj strani", rekao je Rot u razgovoru za Dojče vele i najavivši da će uskoro da posjeti zemlje Zapadnog Balkana.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica