Vučić, Ji: Beograd posvećen nastavku dijaloga sa Prištinom

Srna
Vučić, Ji: Beograd posvećen nastavku dijaloga sa Prištinom

Beograd - Predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je za Srbiju očuvanje regionalnog mira i stabilnosti najvažniji cilj i istakao da Beograd ostaje posvećen tome da se dijalog sa Prištinom nastavi.

Vučić je na konferenciji za novinare nakon sastanka sa pomoćnikom državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja Hojtom Jiom rekao da je svom sagovorniku prenio stav Beograda o mogućnosti da Ramuš Haradinaj bude premijer samoproglašenog Kosova, ali i to da je Beograd posvećen da dijalog bude nastavljen u nekom formatu.


Vučić je istakao da Beograd i Vašington nemaju isti pogled na problem Kosmeta, da SAD imaju kontinuitet politike na Balkanu, da Beograd zna šta se neće promijeniti, ali da je zahvalan zbog angažovanja Kfora i Unmika.

"Ja sam sa punom odgovornošću primio gospodina Jia. Mi imamo različita viđenja prema pitanju Kosova i Metohije ili kako oni kažu i žKosovaž. Nastupamo sa različitih pozicija, ali alternativa je užasna za srpski narod na Kosmetu. Pustite Vladu Srbije da radi svoj posao. Da imamo mir, a ne rat i da sačuvamo svoje dostojanstvo", rekao je Vučić.

On je istakao da je Srbija suverena država i da sama odlučuje kakvo će oružje nabavljati za svoju vojsku.

Vučić je rekao da mu je velika čast što ga je potpredsjednik SAD Majk Pens pozvao da posjeti SAD i naglasio da će termin posjete biti naknadno dogovoren.

Ji je potvrdio da je sa Vučićem razgovarao o aktuelnim izazovima u regionu i o načinima kako SAD i Srbija mogu pomoći susjednim zemljama da krenu dalje i da svi budu bolje integrisani u EU.

"Neophodno je da izgradimo region bez korupcije, kriminala, region opredjeljen za veće investicije, oslobođen od trgovaca droge i kriminala", rekao je Ji.

On je istakao da je značajan dio razgovora bio posvećen odnosima Beograda i Prištine i potrebi dalje normalizacije odnosa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana