Šta vlast u Srbiji sprema Srbima u regionu?!

Agencije
Šta vlast u Srbiji sprema Srbima u regionu?!

Beograd - Vlasti Srbije počele su aktivnu kampanju “rješavanja” srpskih problema u jednom “paketu” i to ne samo na sjeveru Kosova, nego i u Republici Srpskoj, Hrvatskoj i Crnoj Gori, navodi se u komentaru ruske informativne agencije “Reks”, a prenose agencije.

U tekstu pod naslovom “Poslije kapitulacije na Kosovu, vlasti Srbije su odlučile da se 'preda' i Srpska pravoslavna crkva /SPC/ i Republika Srpska” ističe se da “briselska kapitulacija po pitanju Kosova, uprkos otporu Srba na sjeveru Kosova, u praksi izgleda neće biti usamljen slučaj, zahvaljujući potpredsjedniku Vlade Srbije i lideru Srpske napredne stranke Aleksandru Vučiću”.

- Čini se da je u pitanju paket mjera propisanih od Brisela. Prvo su na to skrenule pažnju izjave predsjednika Srbije Tomislava Nikolića da se SPC u Crnoj Gori treba da usaglasi-dogovori sa lokalnom samozvanom i nepriznatom 'Crnogorskom pravoslavnom crkvom', zatim podrška na izborima Mila Đukanovića koja je sledila SPC u Crnoj Gori, a demonstrirana je i hladnoća u odnosima sa srpskim lokalnim organizacijama. Zatim, predsjednik Srbije je rekao da su za njega Srbi u BiH 'Bosanci' i demonstrativno trougao odnosa na relaciji Sarajevo /glavni grad BiH/ - Banjaluka /glavni grad Republike Srpske/ - Beograd /glavni grad Srbije/ preveo u bilateralni odnos Beograd – Sarajevo” - ističe se u komentaru agencije “Reks”.

Ljutit zbog neuspjelih pregovora sa kosovskim Srbima, navodi se u tekstu, Aleksandar Vučić, koji je i koordinator svih bezbjednosnih struktura u Srbiji, odlazi korak dalje i iznenada posjećuje Hrvatsku.

- Tokom kratke posjete, on je govorio o dolasku predsjednika Tomislava Nikolića na proslavu prilikom predstojećeg ulaska Hrvatske u EU, napravivši tako i novi, neuobičajeni korak za Beograd – odbivši da se sastane sa neospornim liderom lokalnih Srba Miloradom Pupovcem, koji je tradicionalno prisustvovao gotovo svim sastancima između Hrvatske i Srbije - navodi se u tekstu.

Agencija “Reks” ističe i da je Aleksandar Vučić u autorskom tekstu-kolumni “Srbi moraju u Evropu”, povodom 9. maja, Dana Evrope, “izrazio kajanje za svoje nacionalističke iluzije iz mladosti, a oduševljenje EU prikazao jarkim bojama”, te pozvao Srbiju da “menja odnos prema Evropi i zapadnom svetu, kao i prema Rusiji, koju poštuje i uvažava, pri tome prestavši da se zabavlja iluzijama”.

Agencija “Reks” naglašava da je “u srpskim medijima, naročito u beogradskom listu 'Kurir', koga kontrolišu naprednjaci, posljednjih dana pokrenuta cijela kampanja kompromitovanja i izmišljenih kritika protiv Pupovca i predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika”.

U tesktu se ocjenjuje da “posebno dobro smišljenu kampanju Aleksandar Vučić, uz pomoć strogo kontrolisanih srpskih medija, vodi protiv Srpske pravoslavne crkve, uključujući i neke crkvene velikodostojnike - iz Crne Gore mitropolita Amfilohija, iz Hercegovine episkopa Grigorija, a zatim predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika”.

- Sve ovo navodi da je, bez sumnje, u pitanju 'paket aranžman' koji pored predaje sjevera Kosova, iziskuje i zanemarivanje i kidanje bliskih veza sa liderima Srba u Bosni, Hrvatskoj i Crnoj Gori. Srpska pravoslavna crkva to ne odobrava i oštro je to kritikovala. Uprkos ocjenama i rejtinzima koje donose kontrolisani režimski mediji, malo je vjerovatno da će ova politika u Srbiji naići na odobrenje i podršku većine Srba iz Srbije, kao i Srba iz regiona - iz Republike Srpske, iz redova onih koji se bore za prava SPC u Crnoj Gori, od hrvatskih Srba koji su devedesetih godina bili izloženi genocidu, a da ne pominjemo Srbe iz sjevernog dijela Kosova, koji će popiti svu gorčinu okupacije Albanije u bliskoj budućnosti - zaključuje se u komentaru ruske Informativne agencije “Reks”.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana