Скупштина усвојила Вучићев извјештај о Косову: Без компромиса, Албанци ће напасти

Танјуг
Скупштина усвојила Вучићев извјештај о Косову: Без компромиса, Албанци ће напасти

Београд - Скупштина Србије усвојила је данас извјештај о Косову и Метохији, који је поднио предсједник Србије Александар Вучић.

Вучић је у завршном обраћању рекао да су се приштински специјалци повукли са сјевера Косова, али да ће покушати да упадну још много пута.

“Повукли су се са севера, али поново ће покушати не једном, него још много пута. То им је недосањани сан, север Косова, и остаће недосањан. Сви заједно ћемо се борити за Србију, за интерсе нашег народа и државе на Космету”, рекао је Вучић на крају ванредне сједнице, која је почела јуче.

Он је нагласио да је потпуно сигуран да ће Србија мудријом и озбиљнијом политиком створити услове да из немогућег оствари највише за своју земљу и народ, а да изгуби најмање што мора, а то значи да ће Србија да побиједи.

Говорећи о потезима раније власти која је из српских затвора пустила на стотине правоснажно осуђених албанских терориста, Вучић је напоменуо да је Аљбин Курти /највећи заговорник стварања велике Албаније и лидер покрета “Самоопредјељење”/, био као терориста “у српским рукама” у затвору у Нишу, као и тројица браће Мазреку, осуђена за силовања.

“Курти је био пребачен на издржавање казне у затвор Ниш, осуђен је на 15 година. Казна је требало да му истекне 2009. године. Али због одлуке о помиловању 2001. године тадашњег председника Србије, он је пуштен из затвора”, рекао је Вучић.

Он је рекао да је албанске терористе осуђене за најтежа дјела против српског народа тадашња власт Србије пустила на слободу.

“Они су били на издржавању казне и пуштени са издржавања. И тај Курти се данас залаже за велику Албанију и соли нам памет”, рекао је Вучић.

Одговарајући на питања посланика, Вучић је рекао да он у Скупштину Србије није дошао ни са каквим документом о признању Косова, те да нема никакав скривени план за Косово и Метохију.

“Борићу се за компромис и за живот људи јер мислим да је боље да чувамо животе људи и будућност Србије, а то значи да ћу се борити и за животе наших грађана на Косову и Метохији”, рекао је Вучић.

Он је додао да стално слуша како је доведен на власт јер је обећао да ће потписати признање независности Косова и подсјетио да је прошло седам година од када је на власти, а да се то за шта га оптужују није десило.

Вучић је у извјештају навео да је Србија спремна да заштити свој народ, као и да замрзнути конфликт није рјешење и да је без компромиса питање тренутка када ће Албанци напасти.

Он је рекао да ће Србија чекати да види хоће ли Европа и САД успјети да убиједи Приштину да укину таксе на робу из Србије, без чега, како је додао, неће бити наставка дијалога са Приштином.

“Уколико укину таксе, кроз разговор ћемо покушати да пронађемо компромисно решење. Уколико га буде, а скептик сам о том питању, доћи ћемо и пред парламент и пред народ да се о томе изјасне”, навео је Вучић.

Он је додао да Србија неће дозволити погром свог народа са Косова и Метохије, уколико Албанци одлуче да нападну Србе.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана