Otklonjena blokada saobraćaja na Merdaru

Srna
Otklonjena blokada saobraćaja na Merdaru

Beograd - Oficir za vezu Vlade Srbije u Prištini Dejan Pavićević rekao je da je otklonjena blokada saobraćaja na Merdaru sa kosovske strane i da su putnici sa Kosova i Metohije ušli u centralnu Srbiju.

"Rešili smo problem, putnici su prošli administrativni prelaz. Do ovakvih zastoja u buduće ne bi trebalo da dolazi", naglasio je Pavićević za RTS.


Oko 200 putnika, uglavnom srpske nacionalnosti, bilo je na sat vremena blokirano na administrativnom prelazu Merdare sa kosovske strane zbog toga što tamošnji organi nisu dozvolili prolaz autobusima iz Gračanice i Kosovske Mitrovice, zahtijevajući međunarodne dozvole za transport.

Blokada prelaza trajala je između 17.00 i 18.00 časova.

Srni je ranije u Kosovskoj policijskoj službi rečeno da su putnici koji su danas popodne iz Gračanice i Kosovske Mitrovice krenuli u centralnu Srbiju preko administrativnog prelaza Merdare, na putu Podujevo - Kuršumlija, blokirali taj prelaz ne dozvoljavajući odvijanje saobraćaja.

Razlog blokade je, navode iz policije, isključenje iz saobraćaja autobusa firme "Kimko" iz Gračanice kojima su putnici stigli do ovog prelaza.

Vlasnik firme "Kimko" Bogoljub Marinković rekao je Srni da su putnici koji su izbačeni iz autobusa na srpskoj strani blokirali prelaz.

"Moji autobusi su isključeni iz saobraćaja jer granična policija traži da u rešenju kojim mi je dozvoljeno obavljanje prevoza putnika stoji ždozvoljava se prelazak državne granicež", rekao je Marinković, dodajući da je Rješenje o obavljanju putničkog saobraćaja dobio iz kosovskog Ministarstva unutrašnjih poslova.

U dva navrata, kosovske vlasti danas su vratile sa administrativnih punktova Merdare i Jarinje i sa prelaza "Đeneral Janković" sa Makedonijom dvije grupe srpske djece sa Kosova, koja su krenula na ekskurziju u Novi Sad i na izvođenje dramske predstave u Makedoniji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana