Mišković oslobođen optužbi za zloupotrebe

Agencije
Mišković oslobođen optužbi za zloupotrebe

Beograd - Vlasnik "Delta holdinga" Miroslav Mišković (72) pravosnažno je juče oslobođen optužbi za zloupotrebe u vezi sa putarskim preduzećima, a ponavlja mu se suđenje za utaju poreza, odlučio je Apelacioni sud.

Potvrđene su i oslobađajuće presude za izvlačenje novca iz putarskih preduzeća Marku Miškoviću i Milu Đuraškoviću, a i njima će biti ponovo suđeno za utaju poreza, odnosno za oštećenje fabrike maziva u Kruševcu.

Vlasniku "Delta holdinga" je tako poništena osuđujuća presuda za navodno pomaganje sinu Marku pri utaji poreza. Vlasnik "Delte" bio je osuđen u junu 2016. godine prvostepenom presudom Specijalnog suda na pet godina zatvora i novčanu kaznu od osam miliona dinara (67.000 evra) za pomaganje sinu Marku u utaji oko tri miliona evra poreza. Istom odlukom stariji Mišković je oslobođen optužbi da je oštetio putarska preduzeća, odnosno da je finansijskim poslovanjem izvlačio novac iz njih.

Sve odluke Apelacionog suda su donesene jednoglasno.

Marko Mišković je tada osuđen zbog utaje poreza na tri i po godine zatvora i novčanu kaznu od osam miliona dinara, uz obavezu da njegovo preduzeće "Mera invest" plati porez od oko 320,3 miliona dinara.

U obrazloženju Apelacionog suda se navodi da prvostepena presuda sadrži bitnu povredu odredaba krivičnog postupka, jer su u obrazloženju presude izostali razlozi o odlučnim činjenicama, a "oni razlozi koji su dati su u znatnoj meri nejasni i protivurečni".

Miroslav Mišković je uhapšen sa sinom 12. decembra 2012. godine. Iz pritvora je pušten nakon sedam mjeseci, tačnije 23. jula 2013. godine, i to kada je uplatio rekordno jemstvo u srpskom pravosuđu od čak 12 miliona evra u gotovini.

Miškoviću je još tada oduzet pasoš, kao mjera da ne bi napustio državu. Njegovom sinu Marku prvo je zatvorski pritvor zamijenjen kućnim sa nanogicom, a zatim je on ukinut kada je položio jemstvo u vrijednosti od 3,3 miliona evra.

Ukupno jemstvo za Miškoviće, oca i sina od 15,3 miliona evra daleko prelazi visinu utaje poreza od oko tri miliona evra i kazne od po osam miliona dinara koje su im izrečene prvostepenom presudom. (Agencije)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana