Marineli: KFOR ostaje, vojska Kosova veoma teško političko pitanje

Srna
Marineli: KFOR ostaje, vojska Kosova veoma teško političko pitanje

Beograd - Šef Kancelarije NATO-a za vezu u Srbiji Ćezare Marineli izjavio je da se snage Kfora neće povlačiti sa Kosova i Metohije, niti će se njihov broj smanjivati, kao i da je transformacija kosovskih bezbjednosnih snaga /KBS/ u vojsku Kosova veoma teško političko pitanje.

Marineli je rekao da NATO veoma cijeni značaj Kfora, dodajući da je sve što se dešava u tom smislu veoma uslovljeno i da stoga Kfor nema drugu budućnost već da ostane tamo gdje jeste.

U vezi sa amandmanima koje je usvojio kosovski parlament, a koji omogućavaju transformaciju kosovskih bezbjednosnih snaga u vojsku, Marineli navodi da NATO priznaje KBS u trenutnom mandatu, a ako bude nekih promjena o tome treba raspravljati na nivou Sjevernoatlantskog savjeta.

On je za "Glas Amerike" rekao da NATO podržava dijalog Beograda i Prištine, kao i sve napore na smanjenju tenzija i rješavanju nesporazuma.

Marineli je dodao da NATO cijeni partnerski odnos sa Srbijom u okviru Partnerstva za mir i ne forsira tu zemlju da pristupi Alijansi.

"Znamo da je Srbija neutralna zemlja i da ne želi da pristupi NATO-u. Za nas je to normalno, tu nema problema, mi ne forsiramo", rekao je Marineli.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana