Haradinaj mandatar za sastav vlade

Agencije
Haradinaj mandatar za sastav vlade

Priština - Kosovski predsjednik Hašim Tači dao je juče mandat za formiranje vlade kandidatu velike tzv. ratne koalicije PAN Ramušu Haradinaju, čime se okončava politička blokada nastala nakon izbora održanih 11. juna.

Agencije navode da je koalicija, čiji je kandidat za premijera Haradinaj, "sastavljena od bivših gerilaca koji su se borili protiv srpskih snaga u ratu 1998-99. godine" i da je sa manjom strankom Alijansa za novo Kosovo u ponedjeljak potpisala koalicioni sporazum za formiranje vlade.

Informaciju o tome da je mandat za formiranje vlade povjerio lideru Alijanse za budućnost Kosova, Tači je objavio na svom "Fejsbuk" profilu.

Prethodno je juče konstituisan parlament izborom lidera Demokratske partije Kosova Kadrija Veseljija za predsjednika parlamenta, dok je Slavku Simiću iz Srpske liste pripalo mjesto jednog od pet potpredsjednika.

Troje potpredsjednika su Albanci - Dzavit Haljiti iz velike tzv. ratne koalicije PAN, Aida Derguti iz Samoopredjeljenja i Kujtim Šalja iz Demokratskog saveza Kosova (DSK), dok je peti potpredsjednik predstavnik ostalih manjina Mufera Šinik.

Kandidat velike tzv. ratne koalicije PAN Kadri Veselji izabran je sa jednim glasom više od proste većine koju čini 61 od ukupno 120 poslanika.

Nakon glasanja za potpredsjednike Veselji je preuzeo predsjedavanje, a poslanici DSK, Samoopredjeljenje i Alternativa su napustili salu.

Sporazum o formiranju kosovskih institucija postignut je u srijedu nakon višečasovnog razgovora između koalicije PAN, Alijanse za novo Kosovo i Srpske liste i odustajanja Alijansa za novo Kosovo Bedžeta Pacolija od ministarstva poljoprivrede, koje je ranije bilo obećano Srpskoj listi.
Pored toga, dvije članice "ratne" koalicije PAN, Alijansa za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja i Inicijativa za Kosovo Fatmira Ljimaja, odustale su od dvije pozicije zamjenika ministra, koje će pripasti manjinama.

Mediji u Prištini konstatuju da, ako Kosovo dobije i vladu, onda će to biti zahvaljujući Srpskoj listi uprkos, kako navode, ranije iznesenim stavovima iz te stranke da neće podržati Haradinaja, kojeg Srbija potražuje zbog ratnih zločina. Srpska lista je od saopštavanja konačnih rezultata izjavljivala da neće kočiti formiranje kosovskih institucija.
Prema koalicionom sporazumu sa Alijansom za novo Kosovo, koja je napustila Demokratski savez Kosova odlazećeg premijera Ise Mustafe, Pacoli je dobio pozicije prvog potpredsjednika vlade, ministarstvo spoljnih poslova, ministarstvo unutrašnjih poslova, ministarstvo životne sredine i ministarstvo ekonomskog razvoja, kao i zamjenike ministara u ministarstvima spoljnih poslova, unutrašnjih poslova, životne sredine, socijalne zaštite, zdravlja, kulture i prosvjete.

Prištinski mediji su javili da će Srpska lista imati tri resora, uz poljoprivredu i lokalnu samoupravu i ministarstvo za povratak i zajednice.

Poslanik Srpske liste Igor Simić izjavio je da će, kao i uvijek kad su donosili odluke od značaja za srpski narod, idućih dana otići na konsultacije sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i donijeti konačnu odluku o eventualnom učešću u Vladi.

Poslanik u kosovskoj Skupštini iz Alijanse za novo Kosovo Korab Sejdiu podnio je juče ostavku na sve funkcije u stranci, navodeći da će nastaviti svoj mandat kao nezavisni poslanik. Sejdiu je izrazio nezadovoljstvo odlukom njegove stranke da se pridruži "ratnoj koaliciji".

- Uvijek sam bio vjeran stavu da je jedna vlada sa albanskom manjinom koja se uslovljava od Srpske liste u suprotnosti sa državnim interesima, jer je talac režima u Beogradu - napisao je on na svom nalogu na "Fejsbuku".

Prethodno je šefica Kancelarije EU na Kosovu Natalija Apostolova pozvala sve partije na Kosovu da što je prije moguće formiraju nove institucije. Apostolova je poručila da aktuelna politička situacija na Kosovu ugrožava proces evropskih integracija tog područja.

Hoti: Nova vlada neće dugo trajati

Kandidat koalicije Demokratskog saveza Kosova i Alternative za premijera Avdulah Hoti tvrdi da koalicioni dogovor "ratne koalicije", Alijanse novo Kosovo i Srpske liste neće dugo trajati i smatra da će uskoro biti organizovani novi izbori. Prema njegovom mišljenju, buduća kosovska vlada neće moći da donese ni najjednostavniju odluku.
- Ukoliko imaju 62 poslanika, biće potrebno da 61 bude prisutan sve vrijeme kako bi bili donošeni zakoni. To je vlada osuđena na propast - rekao je Hoti. (Agencije)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana