Ljubljana insistira na izlazu na more

Agencije
Ljubljana insistira na izlazu na more

Ljubljana - Slovenija će danas proslijediti Arbitražnom sudu u Hagu i Hrvatskoj svoj podnesak za arbitražu o granici u kojem se insistira na izlazu na otvoreno more.

Na više od 5.200 stranica priloga, dokumenata i mapa, Slovenija iznosi svoje argumente o tome gdje je pri osamostaljenju obje države bila nekadašnja republička kopnena granica koja je zatim postala državna.

Slovenački ministar inostranih poslova Karl Erjavec izjavio je da njegova država ima odlične argumente i da je uvjeren da neće biti razočarana rezultatom arbitraže, javljaju hrvatski mediji.

"Vitalni interes Slovenije je kontakt s otvorenim morem i da ostane pomorska država. Svi argumenti u podnesku su usmjereni ka tom cilju", rekao je Erjavec.

Hrvatski ministar spoljnih i evropskih poslova Vesna Pusić rekla je ranije da je Hrvatska dovršila svoj podnesak za arbitražu o granici i da će on biti poslat na vrijeme, odnosno prije roka koji ističe danas.

"Riječ je o prvoklasnom dokumentu od oko 300 stranica, koji je napravljen u saradnji s vrhunskim svjetskim stručnjacima", rekla je Pusićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana