Аутобус слетио у кањон Мораче: Стање повријеђених стабилно ФОТО

Блиц, Вијести, Б92, РТС, РТВЦГ
Аутобус слетио у кањон Мораче: Стање повријеђених стабилно ФОТО

Подгорица - Повријеђени у несрећи у кањону Мораче за сада су стабилно, а тим љекара из Црне Горе и Румуније сутра ће одлучити ко ће од њих 29 бити транспортован у Букурешт, речено је вечерас на конференцији за новинаре у Клиничком центру Црне Горе.

Црногорски министар здравља Миодраг Радуновић рекао је да су пацијенти стабилних животних функција и под пуном пажњом медицинског особља.


"На Одјељењу интензиве његе налазе се четири пацијента који су на респираторној подршци и животно су угрожени, али је њихово стање сада стабилно. Три пацијента са тог одјељења стабилних су функција", истакао је Радуновић.

Обдукција тијела страдалих биће завршена до сутра ујутру, када ће бити обављена и идентификација.

Радуновић је захвалио министарствима здравља Србије и Хрватске која су понудила помоћ, истакавши да је црногорски здравствени систем са постојећим капацитетима на квалитетан начин помогао повријеђенима.

Румунски министар иностраних послова Титус Корлацеан рекао је да ће сутра у Подгорицу доћи два авиона из Букурешта са медицинским особљем да би превезли пацијенте у Румунију, које буде могуће транспортовати.

Према његовим ријечима, породице погинулих путника захтијевају идентификацију најближих и то се што прије мора завршити.

Он је додао да је медицински тим из Црне Горе на квалитетан начин помогао повријеђенима и захвалио црногорским органима и грађанима који су помогли.

Државни секретар министарства здравља Румуније Раед Арафат каже да је већину пацијената могуће транспортовати и да се разматра који ће од оних са интензивне његе моћи путовати.

Планирано је, додао је Арафат, да тим љекара који дође из Румуније, у сарадњи са колегама из Подгорице, припреми пацијенте за полијетање.

Према његовим ријечима, авиони би требало да око девет часова слете у Подгорицу.

Он је навео да ће за транспорт бити задужена два авиона са по 25 чланова медицинског особоља, док је трећи авион намијењен за превоз погинулих, који зависи од тога када ће бити завршена обдукација.

Арафат је истакао да је медицинско особље у Црној Гори одрадило одличан посао и да би без помоћи црногорских љекара поједини пацијенти преминули.

 

8 погинулих, узрок несреће још непознат

Још није утврђен узрок несреће у којој је погинуло 18 румунских држављана, чији је аутобус слетио у кањон Мораче, рекао је основни државни тужилац у Подгорици Војислав Грујић.

Он каже да је сигурно једино да је у вријеме када се несрећа догодила пут био клизав због кише.

- Извлачење олупине аутобуса планирано је за данас у 17.00 часова. Узрок несреће утврдићемо у даљем поступку ангажовањем вјештака саобраћајне струке који је од синоћ на лицу мјеста, рекао је Грујић новинарима.

Према његовим ријечима, додатно ће бити проведен и поступак с циљем откривања свих потребних параметара ради утврђивања узрока саобраћајне несреће.

- Тек након што се утврде све чињенице које се односе на стање пута и брзину кретања аутобуса у тренутку несреће, али и након техничког прегледа аутобуса, знаће се и узрок, навео је Грујић.

Четири особе животно угрожене

Број страдалих путника румунског аутобуса у саобраћајној несрећи на путу између Колашина и Подгорице повећан је до јутрос на 18, саопштио је основни државни тужилац у Колашину Војо Грујић, преноси “Блиц”.

У тешкој несрећи је повређено још 28 особа из аутобуса, а лакше повреде је задобио и један дјечак који је био очевидац удеса.

У Клиничком центру Црне Горе је оперисано 28 особа, има више тешко повређених, док су четири лица животно угрожена и смјештена на одјељењу интензивне неге.

Током јутра је РТС јавио да је повредама подлегла још једна особа и да је трагедија однијела 19 живота, али је касније из Клиничког центра Црне Горе саопштено да је страдало 18 особа.

Како је данас саопштено у Клиничком центру у Подгорици, љекарски тимови се надају да ће успјети да спасу четири особе чији су животи угрожени.

Црногорски лекари ће са тимом из Румуније одлучити који ће пацијенти моћи да буду транспортовани у Румунију, а међу њима сигурно неће бити четворо најтеже повређених.

Доктор Дарко Лазовић рекао је на конференцији за новинаре да се седам повријеђених пацијената налази на Одјељењу интензивне његе, од којих је четворо животно угрожено.

- Сви повријеђени путници су адекватно медицински збринути - рекао је Лазовић.

Државни секретар у Министарству здравља Румуније Раед Арафат, који је присуствовао конференцији за новинаре, захвалио је Црној Гори на напорима како би се избјегле још теже посљедице саобраћајне несреће.

- Обишли смо све пацијенте и импесионирани смо како су збринути у Клиничком центру Црне Горе - рекао је Арафат.



Он је најавио да ће Румунија послати два специјална медицинска авиона у Црну Гору за транспорт преживјелих путника.

- Током поподнева и сутра ујутро обићи ћемо све повријеђене путнике и донијети одлуку о томе који су пацијенти у стању да буду транспортовани за Румунију - рекао је Арафат.

Он је навео да ће данас у Црну Гору допутовати министар иностраних послова Румуније Титус Корлатеан, како би координисао активности на транспорту повријеђених путника.

Ради се о румунском, а не украјинском аутобусу, како је првобитно било јављено, саопштио је Кабинет министра унутрашњих послова Црне Горе.

Идентитет настрадалих, како је најављено из КЦЦГ, биће објављен данас.

Подаци и имена повријеђених су и на сајту www.kccg.me.

Директор Центра за науку Клиничког центра Славица Вујисић казала је да је у тој здравственој установи на лијечењу тренутно 29 пацијената, од којих је њих седморо у јединици интензивног лијечења.

Она је за РТЦГ истакла да су они у тешком стању, неизвјесно и нестабилно.

- Остали пацијенти су збринути, појединачно не могу рећи ко је имао оперативне захвате, а ко не, али су стабилни. У овом тренутку се раде понаваљане процедуре снимања главе, плућа, лабораторијских претрага и направиће се процјена заједно са представнком Министарства здравља Румуније који су то пацијенти који би могли одмах да иду за Румунију, да се транспортују њиховим војним авионима, а који су пацијенти који морају остати  - рекла је Вујисић.

Она је истакла да сада предстоји тежи поступак који се тиче идентификације погинулих путника и обдукција.

Одмах након информације о несрећи, у Клинички центар Црне Горе самоиницијативно се, у року од три сата, јавило више од 100 грађана како би дали крв за повријеђене путнике.

Министар саобраћаја Иван Брајовић казао је, на мјесту несреће, да је када се десе овакве несреће, тешко наћи ријечи.

Тренутно КЦЦГ има довољне количине крви, саопштили су љекари.  

Имена повријеђених објављена су на сајту Клиничког центра www.kccg.me.

Служба за патологију ће данас радити, па ће тек тада бити могуће утврђивање идентитета преминулих.

Директор Ургентног центра у Подгорици Владимир Добричанин рекао је за ТВ Црне Горе да је примљена 31 одрасла особа и једно дијете.

Дијете је са лакшим тјелесним повредама смјештено на Институту за болести дјеце, док остали путници имају теже повреде.

Из Клиничког центра Црне Горе синоћ је саопштено да је оперисано 28 путника, од којих је осам смјештено на одјељењу интензивне његе.

Љекар Владимир Добричанин је казао да су повријеђени путници, у већини, тешки пацијенти.

У несрећи је лакше повреде задобио и дјечак из Црне Горе Бојан Поповић, који се са оцем Бошком, затекао поред магистрале у тренутку када се догодила несрећа на мосту Грло.

Први подаци указују да је возач румунског аутобуса, у којем је било 46 путника, изашао из тунела из правца Колашина, те да је по клизавој цести наставио право, пробио заштитну ограду моста са лијеве стране, а потом се суновратио у провалију.

На лице мјеста дошло је десет возила хитне помоћи која су упућена из Подгорице.

Према ријечима министра унутрашњих послова Рашка Коњевића, у аутобусу је било 46 путника, а углавном су у питању старији људи.

Он је казао да је о несрећи обавјештена румунска амбасада и изјавио саучешће породицама преминулих.

Аутобус се кретао из Колашина ка Подгорици, да би из, за сада неутврђених разлога стотињак метара прије манастира Морача, у близини кафане “Починак”, прешао на супротну траку и слетио са моста у кањон.

- Ово је велика трагедија за нас - казао је амбасадор Михаил Флорович, који је захвалио свима који су помогли у спасавању унесрећених и грађанима који су у КЦЦГ дошли да дају крв.

Аутобус је изашао из тунела у близини манастира Морача и пробио банкину на почетку моста Ждријело са лијеве стране и зауставио се у провалији на око 30 до 40 метра од пута.

Осим екипа хитне помоћи, повријеђене путнике до Клиничког центра у Подгорици превозили су и путнички аутомобили који су се затекли на мјесту несреће.

Полиција је направила коридор од мјеста удеса до Подгорице како би се повријеђени путници што прије пребацили до Клиничког центра.

Грађани Подгорице у великом броју долазе у Завод за трансфузију и добровољно дају крв.

У КЦЦГ је стигао и премијер Мило Ђукановић који је изјавио саучешће амбасадору Румуније.

Ђукановић је потом пошао у посјету повријеђенима.

- Требало је да у Црној Гори останемо пет дана. Све се одиграло брзо, возач је у тренутку несреће возио мало брже, кад је аутобус проклизао - казала је “Вијестима” путница Кармен Доробец из Букурешта, која је смјештена на ортопедији, у Клиничком центру Црне Горе.

Из црногорске полиције током поподнева саопштавани су опречни подаци о томе да ли је аутобус румунских или украјинских регистарских таблица, да би министар унутрашњих послова Рашко Коњевић отклонио ту дилему, наводећи да је ријеч о аутобусу из Румуније.

Репортер "Вијести" јавила је током вечери да се на падини виде тијела мртвих и да су спасиоци направили кордон који се спуштао кроз шибље, одакле су извлачени повријеђени, у врло тешком стању.

До 18.50 часова из провалије је извађено око 30 повријеђених.

Нешто прије 19 часова хеликоптер је успио да се спусти у мјесту Сеоце.

На лицу мјеста су љекари из више црногорских општина са сјевера.

Дачић понудио помоћ Црној Гори

Премијер Србије и министар унутрашњих послова Ивица Дачић понудио је данас сву потребну помоћ Црној Гори због ове тешке саобраћајне несреће.

Дачић је изјавио Танјугу да је понудио помоћ у медицинском и стручно техничком људству и свему што је потребно да би се санирале трагичне посљедице несреће.

Медицински тим из Румуније стигао у Подгорицу

Медицински тим и званичници из Румуније допутовали су јутрос авионом ратног ваздухопловства у Подгорицу да би пружили подршку и помоћ грађанима Румуније који су повријеђени у саобраћајној несрећи у Црној Гори.

Лет за Црну Гору одобрио је министар одбране Румуније Мирчеа Душа, пренијела је румунска агенција Медиафакс.

Министарство иностраних послова Румуније позвало је медије да не објављују податке о идентитету из поштовања према погинулима и њиховим породицама.

Министар иностраних послова Румуније Титус Корлатеан отказао је пут у Луксембург како би у Подгорици помогао у координисању тимова из Румуније и Црне Горе, који су укључени у пружање помоћи жртвама несреће.

У Црну Гору је допутовао и државни секретар министра здравља Румуније Раед Арафат, преносе румунски медији.

Вујановић упутио саучешће Башескуу

Предсједник Црне Горе Филип Вујановић упутио је телеграм саучешћа предсједнику Румуније Трајану Башескуу поводом саобраћајне несреће у кањону Мораче у којој је погинуло 18 туриста из Румуније.

- У своје и у име грађана Црне Горе изражавам саучешће због трагичног губитка 18 живота грађана пријатељске Румуније у саобраћајном удесу који се јуче догодио у Црној Гори. Увјеравам Вас да грађани Црне Горе дијеле велику бол са ожалошћеним породицама и грађанима Румуније - наводи Вујановић у телеграму саучешћа.

 Он је истакао да је десетинама повријеђених у овом трагичном удесу посвећен максималан здравствени третман, брига и пажња, уз наду свих да ће се брзо и успјешно опоравити.
Црногорски премијер Мило Ђукановић синоћ је изјавио саучешће амбасадору Румуније у Црној Гори Михаилу Флоровичу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана