Tradicionalni muškarci postaju sponzoruše

M. Miljić, J. Bjelica
Tradicionalni muškarci postaju sponzoruše

U današnje vrijeme epitet sponzoruša pripisuje se ne samo ženama već i muškarcima, koji sve više biraju s kim će biti u vezi na osnovu "bankovnog računa".

Sa modernim dobom, oni koji bi trebalo da brinu o ženama,  sve češće se, da li zbog teške ekonomske krize ili, pak, zbog nesigurnosti u sebe, odlučuju da postanu sponzoruše i da žive na račun žena.

Istraživanje

Prema pisanju britanskog tabloida "Miror", više od polovine muškaraca spremno je da se oženi zbog novca, čak i ako je buduća mlada stara, ružna i dosadna. Istraživači navode da je zbog finansijske krize sve više muških "sponzoruša". Rezultati njihove ankete, koju su sproveli na zahtjev jednog britanskog osiguravajućeg društva, pokazali su da bi se čak 55 odsto muškaraca oženilo samo zbog novca, bez obzira na kvalitete partnerke.

Studija otkriva da i žene postaju sve opreznije pri stupanju u brak jer, prema istraživanju, njih 29 odsto traži potpisivanje predbračnog ugovora.

- Muškarci se danas žene više glavom nego srcem. Došlo je do velikog zaokreta u ulogama i očekivanjima. Muškarci danas radije traže bogatu partnerku koja može da im pruži finansijsku sigurnost - ističu svjetski psiholozi.

Zvijezde u "klopci" muških sponzoruša

Prema pisanju svjetskih medija, nekadašnji muž Dženifer Lopez, Kris Džad, oženio se svjetski popularnom zvijezdom upravo zbog novca. Kris je prvo bio Dženiferin anonimni plesač, da bi zatim malo-pomalo osvojio srce svjetske zvijezde, a kasnije potrošio milione koje je Dženifer zaradila.

Sličnu sudbinu Lopezove imala je i Britni Spirs, koja je bila u braku sa plesačem i modelom Kevinom Federlajnom, dok je i Gaj Riči preko Madone uzeo svoj kolač slave i time dobio titulu muške sponzoruše.

Kada je u pitanju Srbija, novinari su epitetom muške sponzoruše okarakterisali, između ostalih, Veljka Piljkića, supruga folk pjevačice Seke Aleksić, ali i njenog bivšeg momka Mladena Radulovića, pa čak i Milana Stankovića, sadašnjeg momka folk pjevačice Rade Manojlović.

Lažni Džejms Bond zavodio dobrostojeće Banjalučanke

Nisu samo zvijezde na udaru muških sponzoruša, jer se ova karakteristika sve češće može pripisati i muškarcima koji nisu iz svijeta poznatih.

Prije nekoliko dana banjalučka policija pokrenula je istragu protiv prevaranta Ernada Mujkića iz Zavidovića, koji je zavodio dobro situirane žene i izvlačio im novac, a potom nestajao iz njihovih života, tražeći nove žrtve.

Mujkić, za kojeg se sumnja da je na isti način ojadio desetine žena, svojim žrtvama se lažno predstavljao kao agent SIPA i lagao im sve i svašta, krijući da je oženjen.

Sliku svoje supruge nosio je u novčaniku, ali je u maniru patološkog lažova ljubavnicama tvrdio da mu je to sestra koja je poginula u saobraćajnoj nesreći. Mujkić je lakovjernim ženama prosipao i razne druge srceparajuće priče kako bi im se uvukao pod kožu, poslije čega je stupao u akciju i tražio od njih novac, ne ustručavajući se da pare pozajmljuje i od njihovih prijatelja.

Žrtve je pronalazio na internet stranici za upoznavanje i ko zna koliko bi još visokoobrazovanih, samostalnih i dobrostojećih žena svojim manipulatorskim akrobacijama gurnuo u finansijsku bulu da jedna od njih nije odlučila da provjeri sve njegove priče, a potom ga prijavi policiji kada je utvrdila da je Mujkić zamajava bajkama otkad su se upoznali.

Žene ih "vode za ruku"

Sociolozi ističu da je muška sponzoruša pronašla svoj način da se afirmiše u društvu, da ga okolina prihvati, te dodaju da takvi muškarci ne doživljavaju sebe kao tradicionaliste već prepuštaju ženama da ih "vode za ruku".

Poznate muške sponzoruše svakodnevno se pojavljuju na televiziji i u novinama, ali danas i svako selo ima poneku mušku sponzorušu.

Ideja muških sponzoruša, prema mišljenju sociologa, jeste da žive na "jaslama" žena.

- Novi nametnuti sistem vrijednosti donio je na svijet i mušku sponzorušu, u stvari "parazita" koji živi na račun žena - rekla je sociolog Biljana Milošević i dodala da takav način života biraju osobe koje žele da vode dobrostojeći život, ali da im to omoguće žene.

Ona je naglasila da se uvijek postavlja i pitanje da li muške sponzoruše imaju emocije prema osobi sa kojom i na čiji račun žive.

Miloševićeva je istakla da muške sponzoruše uvijek biraju žene koje su poznate javnosti, a od kojih imaju finansijsku korist.

Prema mišljenju psihologa Aleksandra Milića, u ovom sistemu vrijednosti ljudi ne biraju sredstva da bilo kako dođu do novca i žive lagodno.

- Tamo gdje čovjek svojim sposobnostima ne može da postigne viši nivo standarda, to onda postiže nižim vrijednostima, kao što je naplaćivanje usluga. To je svojstveno ljudima koji nemaju određene vrijednosti da se dokažu i da stiču uslove za viši stil življenja na prihvatljiv način - kazao je Milić.

Naglasio je da se tako može zarađivati samo u određenom periodu života, dok čovjek ne izgubi tjelesne vrijednosti i ono što ga čini privlačnim.

- Poslije to nestaje i ta profitabilnost kratko traje i ne obezbjeđuje nikakvu sigurnost - rekao je Milić.

Muške sponzoruše srećnije u vezama

Za tradicionalnog mačo muškarca ideja da njegova partnerka zarađuje više od njega može opasno narušiti njihov odnos, ali najnovije istraživanje pokazalo je da su muškarci sa malo "progresivnijim" stavovima srećniji u svojim vezama.

Budući da se već duže vrijeme ustalila svakodnevica da oba partnera u vezi rade, situacija u kojoj žena zarađuje isto, ili više od muškarca postala je normalna, ali za muškarce vaspitane na ideji da oni donose hljeb na sto može biti nepodnošljiva.
Međutim, "novi muškarci", bez nerviranja, jednostavno prihvataju takvu situaciju kao dio života.

- Naši rezultati demonstriraju važnost ideologije muškosti u shvatanju kako i zašto će muškarci s partnerkama koje zarađuju više od njih imati manje ili više kvalitetan ljubavni odnos. Rezultati su jednako važni muškarcima u braku, kao i onima u vezama - izjavio je Patrik Kulin, koji je sa Džejem Vejdom napravio studiju koja je pokazala da muškarci koji nisu toliko tradicionalni ne daju preveliku važnost činjenici ko zarađuje više, te kao rezultat imaju mnogo kvalitetniju vezu sa svojim partnerkama.

Iako je uloga muškaraca kao jačeg pola još uvijek široko rasprostranjena širom zemlje, u modernom svijetu više nije usamljen slučaj, već pravilo, da žene zarađuju isto, ako ne i više novaca.

Kulin i Vejd napravili su istraživanje nad 47 muškaraca u vezama s partnerkama koje imaju veću platu i saznali da što je muškarac povezaniji s tradicionalnim poimanjem muškosti u vezi, to je veza lošija ako žena u vezi zarađuje više. S druge, pak, strane, što je muškarac u vezi manje povezan s takvim poimanjem, a žena zarađuje više od njega, veza je uspješnija.

Rijaliti šou

Rođaka fudbalera Vejna Runija, koja je svojevremeno bila u vezi sa Mariom Balotelijem, Holi Henderson (33), u svom rijalitiju "Seks, laži i kako odrati frajera" uči djevojke da postanu sponzoruše. Model Holi Henderson u maju je na britanskom "Kanalu 4" počela da emituje svoj rijaliti posvećenom lijepim djevojkama koje žele da žive na tuđi račun.

"Raskoš"

Pjevačica Ivana Kovač napisala je prošle godine pjesmu o muškim sponzorušama, a kaže da je svaka njena sličnost sa stvarnim događajima slučajna. Singl Ivane Kovač koji govori o muškim sponzorušama nosi naziv "Raskoš".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana