Bojni otrovi okidač za Zapad

Glas Srpske
 Bojni otrovi okidač za Zapad
Bojni otrovi okidač za Zapad

Moskva - Zamjenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov optužio je sirijske pobunjenike da pripremaju hemijski napad, za koji Moskva tvrdi da će biti iskorišćen kako bi bio opravdan napad Zapada na sirijske vojnike.

Rjabkov tvrdi da teroristička grupa Komitet oslobođenja Levanta, koja je povezana s “Al-Kaidom”, priprema napad bojnim otrovima u pokrajini Idlib koji će, kako je rekao, režirati takozvani Bijeli šljemovi, koje Rusija optužuje za fabrikovanje ranijih napada, prenosi AP.

I portparol ruskog Ministarstva odbrane, general Igor Konašenkov, upozorio je na mogućnost da strani specijalci insceniraju napad hemijskim oružjem u Siriji.

- Prema informacijama koje je ruski Centar za pomirenje u Siriji primio juče od stanovnika Idliba, strani stručnjaci koji govore engleski jezik doputovali su u naselje Hbit na jugu zone deeskalacije u Idlibu kako bi inscenirali hemijski napad koristeći rakete sa hlorinom - rekao je Konašenkov novinarima.

On je optužio zainteresovane snage izvan regiona da ponovo pripremaju velike provokacije u Siriji kako bi destabilizovale situaciju i omele čvrstu dinamiku mirovnog procesa koji je u toku.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije prethodno je apelovalo na svjetske sile da prekinu da koriste pitanje hemijskog oružja kako bi vršile pritisak na Damask i njegove saveznike.

SAD, Britanija i Francuska su u zajedničkom saopštenju povodom pet godina od napada gasom u istočnoj Guti u Siriji pozvale pristalice sirijskog predsjednika Bašara al Asada da iskoriste svoj uticaj i prekinu nekontrolisanu upotrebu hemijskog oružja u svijetu.

 Odmazda

Zapadne zemlje i nezavisni analitičari tvrde da su snage sirijske vlade izvele nekoliko napada hemijskim oružjem tokom sedmogodišnjeg građanskog rata.

Nakon navodnih hemijskih napada 2017. i 2018. godine, SAD su, u znak odmazde, izvele napade na sirijske snage.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana