Patrijarh Irinej: Rano je govoriti o proglašenju patrijarha Pavla svecem

Srna
Patrijarh Irinej: Rano je govoriti o proglašenju patrijarha Pavla svecem

Beograd - Njegova svetost patrijarh srpski Irinej rekao je da je još rano govoriti o proglašenju patrijarha Pavla za sveca, te da ima nekoliko principa koji služe kao osnov za proglašenje nekog svetim.

"Nikada nije bilo o tome govora. Uostalom, sve je to još rano. Ima nekoliko principa koji služe kao osnov za proglašenje za svetog", rekao je patrijarh novinarima na Sajmu knjiga u Beogradu, nakon predstavljanja knjige "Patrijarh Pavle, svetitelj naših dana" Žan-Klod Larše.


On je dodao da se patrijarh Pavle u vrijeme najtragičnije istorije srpsog naroda ponašao mudro sa puno blagodeti i osvijetlio ne samo svoje ime, nego i vrijeme srpske crkve, prenijeli su beogradski mediji.

"Kako je započeo monaški život tako ga je i završio. Patrijarh Pavle bio je velika ličnost za našu crkvu i narod ga oseća kao svetitelja, što pokazuju posete njegovom grobu, ali i odlasci na hodočašća", rekao je patrijarh Irinej, koji je opisao kakve je sve poslove patrijarh Pavle radio, iako je bio veliki intelektualac.

Na Sajmu knjiga danas je predstavljena knjiga "Patrijarh Pavle, svetitelj naših dana" - o monahu velikog smirenja, svecu koji hoda, patrijarhu koga su svi osjećali svojim i koji je sve volio istom ljubavlju.

Knjiga je do sada objavljena na francuskom, ruskom i rumunskom jeziku, a pisac Larše je pokazao zašto je patrijarh Pavle svetitelj svih hrišćana i cijenjen u cijelom svijetu, kako se podjednako odnosio prema Srbima i svim ostalim narodima sa kojima je imao kontakte.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana