Žrtve napasnika i djeca od sedam godina

Nebojša Tomašević
Žrtve napasnika i djeca od sedam godina

Banjaluka - Učitelj obljubio trinaestogodišnju učenicu, djed dodirivao unuke po intimnim dijelovima tijela, poznanicu pokušao da siluje poslije roštiljanja uz rijeku, samo su neki od slučajeva polnog nasilja koji su zabilježeni u Republici Srpskoj ove godine.

Prema podacima MUP-a RS,  tokom ove godine zabilježeno je 13 slučajeva seksualnog nasilja, što je za 50 odsto manje nego u istom periodu lani.

- Evidentirana su dva pokušaja silovanja, tri obljube nad nemoćnim licem i pet slučajeva polnog nasilja nad djetetom. Sva ova djela su rasvijetljena i nadležnim tužilaštvima podneseni su izvještaji protiv deset osumnjičenih osoba - rekli su u policiji.

Crne statistike policije kažu da su žrtve silovanja bile starosti između 40 i 50 godina. U tom periodu zabilježen je pokušaj obljube nemoćnog maloljetnog lica i mlađe punoljetne osobe. Nažalost, na meti nasilnika našlo se i dijete uzrasta do sedam godina i šestoro djece u dobi između sedam i 14 godina života.

Jedan od slučajeva koji je tokom proteklih mjeseci potresao javnost jeste pokušaj obljube trinaestogodišnje djevojčice u jednoj od osnovnih škola na području opštine Kneževo.

Zbog ovog djela u martu je policiji prijavljen učitelj V. K. koji je tu djevojčicu pozvao da dođe prije nastave na pretčas kako bi joj dao instrukcije s ciljem popravke njene ocjene. Ona ga je poslušala, a kada je došla u biblioteku gdje je rekao da dođe, pokušao je da je obljubi. Zaprijetio joj je da ne govori nikome ništa, jer ga je vjerovatno pogrešno shvatila. Prijavljeni učitelj je i ranije imao slične ispade.

Ništa manje dramatičan slučaj nije bio ni onaj sa područja Dervente gdje je policija u maju uhapsila S. M. (67) zbog sumnje da je dvije unuke školskog uzrasta dodirivao po intimnim dijelovima tijela i tražio od njih da ga polno zadovolje. Ovaj slučaj policiji je prijavljen 5. maja, a izvor blizak istrazi je kazao da nije bilo polnog odnosa između djeda i djevojčica.

Posljednji slučaj polnog nasilja zabilježen je na području Kotor Varoša gdje je djevojka A. H. (18) prijavila da ju je poznanik A. G. (28) silovao.

Seksualno napastvovanje navodno se dogodilo oko tri ujutro dok su bili na roštiljanju pored Vrbanje kod Kotor Varoša. Pregledom je utvrđeno da kod nje nema tragova seksualnog nasilja, ali ona tvrdi da je silovana. Osumnjičeni je nakon ispitivanja pušten da se brani sa slobode.

Prošle godine zabilježeno je deset silovanja i sedam obljuba nad nemoćnim licem kao i deset slučajeva polnog nasilja nad djetetom. Žrtve polnog nasilja u protekloj godini bile su u životnoj dobi između 21 i 30 godina.

Kazne

Prema Zakonu o krivičnom postupku Republike Srpske, za polno nasilje nad djetetom može se izreći kazna od tri do 15 godina zatvora. U slučaju da je veliki nesrazmjer u godinama između počinioca i žrtve ili da je djelo izvršeno na svirep i ponižavajući način i da su tom prilikom nastale povrede, najniža predviđena kazna je pet godina. Za silovanje zakon predviđa kaznu od tri do deset godina.

Taksista

Taksista M. H. iz Omerbegovače kod Brčkog krajem avgusta prijavljen je policiji zbog pokušaja silovanja djevojčice (15), koju je navodno napao u pomoćnoj prostoriji na stadionu fudbalskog kluba Napredak - Omerbegovača u Brčko distriktu. Prijavu protiv njega podnijela je majka napadnute djevojčice A. A. H. Taksista je negirao optužbe.

- Nisam osumnjičen. Žena koja me je prijavila želi da baci ljagu na mene i ocrni moje ime, a nemam veze s tim - rekao je taksista.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana