Umjesto trave u parku Petar Kočić i dalje gola zemlja

Vesna Popović
Umjesto trave u parku Petar Kočić i dalje gola zemlja

Banjaluka - Od prestanka rada klizališta, koje je za vrijeme manifestacije "Zimzograd" bilo u parku "Petar Kočić", prošao je mjesec, a zelena površina na kojoj je bilo postavljeno još nije vraćena u prvobitno stanje, a sanacija tog prostora bi trebalo da počne sredinom ove sedmice.

Organizatori "Zimzograda" su Turistička organizacija grada Banjaluka (TOBL) i agencija "Mint".

Klizalište je prestalo sa radom 2. februara, konstrukcija je uklonjena 8. februara, a umjesto zelene površine i dalje je gola zemlja. To je prema riječima načelnika Odjeljenja komunalne policije Milenka Letića bio razlog da bude izdat prekršajni nalog TOBL-u.

- Agencija "Mint" je imala dozvolu za korišćenje Trga Krajine za potrebe ove manifestacije, a TOBL je dobio saglasnost za korišćenje zelene površine u parku "Petar Kočić". TOBL je imao obavezu da taj prostor vrati u prvobitno stanje, jer je na njih naslovljeno odobrenje za korišćenje tog prostora i oni su za nas odgovorno lice. Kome su oni ustupili tu površinu ili koga su oni angažovali da postavi taj sadržaj, mi u to ne ulazimo - kazao je Letić.

Prema njegovim riječima TOBL treba da vidi sa onima kojima je dao taj prostor u zakup da riješe taj problem.

- Znamo da je bilo lošeg vremena i snijega i imali smo sluha, ali u međuvremenu nije ništa učinjeno i takvo stanje ne možemo više tolerisati - rekao je Letić.

Dodao je da je komunalna policija juče izdala prekršajni nalog sa kaznom od 500 KM za TOBL i 200 KM za direktora. Manifestacija "Zimzograd" je organizovana i održana dok je na čelu TOBL-a bio Ostoja Barašin, a Skupština grada je 7. februara imenovala novog direktora Irenu Radojević. Letić je rekao da će kazanu izdatu za direktora platiti onaj ko je se trenutno nalazi na čelu TOBL-a.

- Za nas je je odgovorno lice ono koje je upisano u sudu kao direktor - rekao je Letić.

Kazao je da će uz prekršajni nalog TOBL-u izdati i rješenje kojim se nalaže da se taj prostor u roku od 24 časa vrati u prvobitno stanje.

- Taj rok počinje od trenutka kada TOBL primi rješenje. Ukoliko ga ne budu poštovali slijede daleko veće kazne i to 3.000 KM sa pravno lice i 300 KM za direktora - naveo je Letić.

Kazao je da ukoliko ne bude poštovano naloženo, grad će taj prostor vratiti u prvobitno stanje o trošku TOBL-a.

U TOBL-u su juče rekli da će se o ovom pitanju oglasiti tek kada im stigne rješenje komunalne policije.

U agenciji "Mint" su rekli da je travnatu površinu u parku "Petar Kočić" u prvobitno stanje trebalo da vrati kompanija "Klizalište centar" iz Bijeljine, koja je taj prostor iznajmila od TOBL-a, a u dogovoru sa gradom.

- U ugovoru koji je potpisan između TOBL-a i kompanije "Klizalište centar" jasno stoji da će zemljište parka "Petar Kočić" biti vraćeno u prvobitno stanje čim to dozvole vremenski uslovi - kazali su "Mintu" i dodali da su oni samo bili zaduženi za promovisanje klizališta u medijima.

Vlasnik kompanije "Klizalište centar" Mišo Vudrag je rekao da ova zelena površina do sada nije vraćena u prvobitno stanje, jer je u proteklom periodu bilo puno snijega i kiše.

- Čekali smo povoljnije vremenske uslove. Mada je i dalje zemlja puna vode, planirano je da u srijedu ili četvrtak počnu zemljani radovi. Pored toga biće posijana i trava i radovi na toj lokaciji bi trebalo da budu gotovi do kraja sedmice. Pošto ćemo sijati travu sigurno će biti potrebno vrijeme da nova izraste - rekao je Vudrag.

Raniji slučaj

Komunalna policija je i lani kaznila TOBL jer nije na vrijeme uklonio klizalište koje je takođe bilo postavljeno u parku "Petar Kočić".

I u tom slučaju TOBL je dobio kaznu od 500 KM, a tadašnji direktor Ostoja Barašin 200 KM. TOBL je gradska organizacija koja se u potpunosti finansira iz budžeta grada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana