Убица из Шапца пристао на 12 година робије

Небојша Томашевић
Убица из Шапца пристао на 12 година робије

Бањалука - Новак Џиновић (41) из Шапца признао је да је прије 11 година убио Бањалучанку Мајду Јузбашић, коју је избо 20 пута ножем и пристао да му се изрекне казна од 12 година робије.

Нагодбу коју је постигао са Окружним тужилаштвом јуче је прихватило вијеће Окружног суда Бањалука, којем је предсједавала судија Сњежана Кудрић. Она је изрицање пресуде Џиновићу заказала за данас.

Према оптужници, Џиновић је Јузбашићеву убио 27. јуна 2006. године око 3.30 часова у њеном стану у улици Царице Милице у бањалучком насељу Обилићево. Након тога је запалио стан како би прикрио злочин и са балкона бацио бицикл испред зграде и њиме побјегао.

- То вече њих двоје су се посвађали. Он је затим, у намјери да је убије, узео нож дужине 25 центиметара и 20 пута је убо у предјелу грудног коша, врата и руку. Од задобијених повреда Јузбашићева је искрварила и умрла - наведено је у оптужници.

Убиство несрећне жене је откривено тек када су након гашења пожара ватрогасци на кревету открили тијело, које је дјелимично било угљенисано. Одмах је било јасно да је Јузбашићева убијена, јер је убица у тијелу оставио нож, заривен између врата и груди.

Окружни тужилац Далибор Врећо образлажући споразум у суду је казао да сматра да ће се договореном казном од 12 година постићи сврха кажњавања.

- Приликом одређивања казне цијенили смо отежавајуће околности као што је начин на који је почињено убиство. Оптужени је жену усмртио са 20 убода ножем, а након злочина је био у бјекству - истакао је Врећо.

Додао је да одстоји и доста  олакшавајућих околности, а једна од њих је то што је Џиновић признао убиство и описао начин на који је то учинио.

- Показао је искрено кајање и било му је жао што је то урадио. Као олакшавајућа околност узет је и проток  времена од убиства - рекао је Врећо.

Џиновићев адвокат Душан Савић нагласио је да се његов брањеник сам предао и затражио од суда да  буде и прије правоснажности пресуде упућен на издржавање казне.

Џиновић је кратко изјавио да је добровољно признао кривицу и одрекао се суђења.

- Она је била наркоманка и то кобно вече ме дрогирала када се десило убиство - изјавио је Џиновић на крају суђења и упитао судско вијеће за колико времена ће му истећи затворска казна.

На то је добио одговор да ће то бити за 12 година, на колико се и нагодио.

Мајда Јузбашић у вријеме када је убијена живјела је сама јер је њен супруг Смајо умро 2000. године усљед предозирања дрогом. Њиховог сина им је својевремено одузела социјална служба, јер је био изложен породичном насиљу. Мајдина мајка је раније погинула у паду са балкона и тај случај је заведен као самоубиство, с чим се комшије ове породице никада нису сложиле. Кружила је прича да је Мајда наводно убила мајку.

Бјекство

Послије злочина Новак Џиновић је побјегао из Бањалуке и истог дана напустио БиХ. Правди је био недоступан пуних 11 година. Ухапшен је у Подгорици 17. јануара и предат у надлежност тамошњег Вишег суда, који му је одредио притвор. Послије тога је изручен из Црне Горе у БиХ.

Притвор

Окружни тужилац Далибор Врећо затражио је да се Новаку Џиновићу продужи притвор, због тога што се раније налазио у бјекству, а и нема држављанство БиХ.

- Према споразуму који смо закључили, Џиновић је дужан и да плати судске трошкове у износу од 2.691 КМ - појаснио је Врећо.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана