Ubica iz Šapca pristao na 12 godina robije

Nebojša Tomašević
Ubica iz Šapca pristao na 12 godina robije

Banjaluka - Novak Džinović (41) iz Šapca priznao je da je prije 11 godina ubio Banjalučanku Majdu Juzbašić, koju je izbo 20 puta nožem i pristao da mu se izrekne kazna od 12 godina robije.

Nagodbu koju je postigao sa Okružnim tužilaštvom juče je prihvatilo vijeće Okružnog suda Banjaluka, kojem je predsjedavala sudija Snježana Kudrić. Ona je izricanje presude Džinoviću zakazala za danas.

Prema optužnici, Džinović je Juzbašićevu ubio 27. juna 2006. godine oko 3.30 časova u njenom stanu u ulici Carice Milice u banjalučkom naselju Obilićevo. Nakon toga je zapalio stan kako bi prikrio zločin i sa balkona bacio bicikl ispred zgrade i njime pobjegao.

- To veče njih dvoje su se posvađali. On je zatim, u namjeri da je ubije, uzeo nož dužine 25 centimetara i 20 puta je ubo u predjelu grudnog koša, vrata i ruku. Od zadobijenih povreda Juzbašićeva je iskrvarila i umrla - navedeno je u optužnici.

Ubistvo nesrećne žene je otkriveno tek kada su nakon gašenja požara vatrogasci na krevetu otkrili tijelo, koje je djelimično bilo ugljenisano. Odmah je bilo jasno da je Juzbašićeva ubijena, jer je ubica u tijelu ostavio nož, zariven između vrata i grudi.

Okružni tužilac Dalibor Vrećo obrazlažući sporazum u sudu je kazao da smatra da će se dogovorenom kaznom od 12 godina postići svrha kažnjavanja.

- Prilikom određivanja kazne cijenili smo otežavajuće okolnosti kao što je način na koji je počinjeno ubistvo. Optuženi je ženu usmrtio sa 20 uboda nožem, a nakon zločina je bio u bjekstvu - istakao je Vrećo.

Dodao je da odstoji i dosta  olakšavajućih okolnosti, a jedna od njih je to što je Džinović priznao ubistvo i opisao način na koji je to učinio.

- Pokazao je iskreno kajanje i bilo mu je žao što je to uradio. Kao olakšavajuća okolnost uzet je i protok  vremena od ubistva - rekao je Vrećo.

Džinovićev advokat Dušan Savić naglasio je da se njegov branjenik sam predao i zatražio od suda da  bude i prije pravosnažnosti presude upućen na izdržavanje kazne.

Džinović je kratko izjavio da je dobrovoljno priznao krivicu i odrekao se suđenja.

- Ona je bila narkomanka i to kobno veče me drogirala kada se desilo ubistvo - izjavio je Džinović na kraju suđenja i upitao sudsko vijeće za koliko vremena će mu isteći zatvorska kazna.

Na to je dobio odgovor da će to biti za 12 godina, na koliko se i nagodio.

Majda Juzbašić u vrijeme kada je ubijena živjela je sama jer je njen suprug Smajo umro 2000. godine usljed predoziranja drogom. Njihovog sina im je svojevremeno oduzela socijalna služba, jer je bio izložen porodičnom nasilju. Majdina majka je ranije poginula u padu sa balkona i taj slučaj je zaveden kao samoubistvo, s čim se komšije ove porodice nikada nisu složile. Kružila je priča da je Majda navodno ubila majku.

Bjekstvo

Poslije zločina Novak Džinović je pobjegao iz Banjaluke i istog dana napustio BiH. Pravdi je bio nedostupan punih 11 godina. Uhapšen je u Podgorici 17. januara i predat u nadležnost tamošnjeg Višeg suda, koji mu je odredio pritvor. Poslije toga je izručen iz Crne Gore u BiH.

Pritvor

Okružni tužilac Dalibor Vrećo zatražio je da se Novaku Džinoviću produži pritvor, zbog toga što se ranije nalazio u bjekstvu, a i nema državljanstvo BiH.

- Prema sporazumu koji smo zaključili, Džinović je dužan i da plati sudske troškove u iznosu od 2.691 KM - pojasnio je Vrećo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana