У кладионичарским преварама 2.000 извршилаца

Р. Ђ.
У кладионичарским преварама 2.000 извршилаца

Фоча - У преварама путем интернета, којима су лаковјерни кладионичари оштећени за више милиона марака, учествовало је око 2.000 извршилаца, углавном из Фоче. Полиција свакодневно ради на расвјетљавању овог кривичног дјела.

Начелник Одјељења криминалистичке полиције у Полицијској управи Фоча Душко Томовић изјавио је да још траје акција кодног назива "Дојава" и да је ријеч о обимном послу на којем се ради у сарадњи са Интерполом.

- Оштећено је више десетина хиљада људи са простора бивше Југославије и западне Европе и треба их све саслушати и узети им изјаве. Све то подразумијева међународну правну помоћ путем Интерпола и Управе криминалистичке полиције - рекао је Томовић у петак на конференцији за новинаре.

Он је напоменуо да су извршиоци углавном млада лица, у доби од 20 до 30 година, који су преваре радили у континуитету четири године, од 2014. до 2017. године.

- До сада нису били криминогена лица, немамо их у нашим оперативним евиденцијама, а највише их је из Фоче. Огроман је број извршилаца, могу рећи да је ријеч о неколико хиљада, али сигурно ће бити резултата - навео је Томовић.

Почетком јуна ове године фочанска полиција је ухапсила 17 младића осумњичених да су преварама на интернету зарадили више милиона марака.

Мрежа превараната је путем "Фејсбука" разрадила систем којим су лаковјерне кладионичаре успијевали да убиједе да знају која је утакмица намјештена и какав ће бити њен исход, а ови им потом уплаћују велике суме новца на њихове рачуне.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана