SIPA ухапсила 26 особа: Штета од шверца текстила 4,5 милиона КМ

Жељка Домазет
SIPA ухапсила 26 особа: Штета од шверца текстила 4,5 милиона КМ

Сарајево - Припадници Агенције за истраге и заштиту (SIPA) ухапсили су у оквиру акција "Мастер" и "Трак" 26 особа због сумње да су шверцовали текстил и да је штета настала по буџет 4,5 милиона марака.

Само у акцији "Мастер" ухапшено је 21 лице а у петак је њих 11 предато Тужилаштву БиХ. Они су осумњичени за организовани криминал: пореску утају, царинску превару, примање и давање мита те прања новца.

Припадници SIPA у овој акцији извршили су 49 претреса на подручју Сарајева, Градачца, Сребреника, Градишке, Бањалуке и Брчко дистрикта. Том приликом заплијењено је: 77.185 евра, 43.960 америчких долара, 55.190 куна, 22.430 динара, 2.750 швајцарских франака, 500 мађарских форинти, те мањи износи аустралијских долара, енглеских фунти и турских лира. Одузети су и полуаутоматска пушка, два пиштоља и 49 метака.

- Поред овога наређена је и блокада одређеног броја текућих рачуна и привремену обуставу трансакција у укупном износу од 128.908 КМ и 5.709 евра - рекли су у SIPA.

У акцији "Трак" из решетака завршило је пет особа за које ће Тужилаштво затражити одређење притвора. Извор близак истрази казао је да је главни осумњичени Ферхат Пешталић стварни власник фирме "Екстраблат" из Градачца и да га терете да је био организатор криминалне групе. Према незваничним информацијама одговорна особа у фирми "Екстраблат" је према документацији Самира Пешталић. Пешталић наводно има везе и са Сединетом Карићем из Сребреника који је више пута осуђиван за утају пореза и превару. Под истрагом су, како сазнајемо, и "Хисар трејд" у Брчком у коме је одговорно лице Нермин Јахић, "Босфор трејд" с одговорном особом Кемалом Рабићем, "Еуро оптимус" на чијем челу је Азиза Шаћирбеговић из Сарајева те шпедитерска кућа "Намит" у Градишци у којој је одговорно лице Нада Штрбац. Поред ових фирми претресен је и књиговодствени биро "Абакус" из Сарајева који је водио документацију за фирму "Еуро оптимус".

Хусарић

Медији у ФБиХ објавили су да су претресени објекти фудбалског менаџера Адмира Хусарића и адвоката Хајрудина Шкахића у Сребренику, те Нусрета Мустабашића у Градачцу и Милоша Јаковљевића у Бањалуци. Хусарић је након саслушања пуштен на слободу. 

- Дао сам изјаву и одмах након тога су ме пустили јер су видјели да немам ништа с тим. Једино што ме доводи у везу са свим овим јесте пријатељство са човјеком који је власник фирме за велепродају спортске опреме - казао је Хусарић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана