SIPA uhapsila 26 osoba: Šteta od šverca tekstila 4,5 miliona KM

Željka Domazet
SIPA uhapsila 26 osoba: Šteta od šverca tekstila 4,5 miliona KM

Sarajevo - Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su u okviru akcija "Master" i "Trak" 26 osoba zbog sumnje da su švercovali tekstil i da je šteta nastala po budžet 4,5 miliona maraka.

Samo u akciji "Master" uhapšeno je 21 lice a u petak je njih 11 predato Tužilaštvu BiH. Oni su osumnjičeni za organizovani kriminal: poresku utaju, carinsku prevaru, primanje i davanje mita te pranja novca.

Pripadnici SIPA u ovoj akciji izvršili su 49 pretresa na području Sarajeva, Gradačca, Srebrenika, Gradiške, Banjaluke i Brčko distrikta. Tom prilikom zaplijenjeno je: 77.185 evra, 43.960 američkih dolara, 55.190 kuna, 22.430 dinara, 2.750 švajcarskih franaka, 500 mađarskih forinti, te manji iznosi australijskih dolara, engleskih funti i turskih lira. Oduzeti su i poluautomatska puška, dva pištolja i 49 metaka.

- Pored ovoga naređena je i blokada određenog broja tekućih računa i privremenu obustavu transakcija u ukupnom iznosu od 128.908 KM i 5.709 evra - rekli su u SIPA.

U akciji "Trak" iz rešetaka završilo je pet osoba za koje će Tužilaštvo zatražiti određenje pritvora. Izvor blizak istrazi kazao je da je glavni osumnjičeni Ferhat Peštalić stvarni vlasnik firme "Ekstrablat" iz Gradačca i da ga terete da je bio organizator kriminalne grupe. Prema nezvaničnim informacijama odgovorna osoba u firmi "Ekstrablat" je prema dokumentaciji Samira Peštalić. Peštalić navodno ima veze i sa Sedinetom Karićem iz Srebrenika koji je više puta osuđivan za utaju poreza i prevaru. Pod istragom su, kako saznajemo, i "Hisar trejd" u Brčkom u kome je odgovorno lice Nermin Jahić, "Bosfor trejd" s odgovornom osobom Kemalom Rabićem, "Euro optimus" na čijem čelu je Aziza Šaćirbegović iz Sarajeva te špediterska kuća "Namit" u Gradišci u kojoj je odgovorno lice Nada Štrbac. Pored ovih firmi pretresen je i knjigovodstveni biro "Abakus" iz Sarajeva koji je vodio dokumentaciju za firmu "Euro optimus".

Husarić

Mediji u FBiH objavili su da su pretreseni objekti fudbalskog menadžera Admira Husarića i advokata Hajrudina Škahića u Srebreniku, te Nusreta Mustabašića u Gradačcu i Miloša Jakovljevića u Banjaluci. Husarić je nakon saslušanja pušten na slobodu. 

- Dao sam izjavu i odmah nakon toga su me pustili jer su vidjeli da nemam ništa s tim. Jedino što me dovodi u vezu sa svim ovim jeste prijateljstvo sa čovjekom koji je vlasnik firme za veleprodaju sportske opreme - kazao je Husarić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana