Oteli 16.000 KM i dobili 16 godina robije

Nebojša Tomašević
Oteli 16.000 KM i dobili 16 godina robije

Banjaluka - Dragan Čulić (40), Zoran Dakić (34), Vitomir Tica (32) i Aleksandar Jarić (34) iz Mrkonjić Grada osuđeni su u banjalučkom Okružnom sudu na 16 godina zatvora zbog pljačke dilera deviza Petra Stupara u Mrkonjić Gradu od koga su oteli 7.000 evra i 2.000 maraka.

Najvišu kaznu od pet godina dobio je Čulić, dok su Dakić i Tica osuđeni na po četiri godine robije. Jariću su izrečene tri godine zatvora.

Presudu je izreklo vijeće kojem je predsjedavala sudija Snježana Kudrić. Osuđena četvorka, osim zatvorskih kazni, obavezana je da vrati oteti novac.

Prema presudi, oni su u noći između 16. i 17. decembra 2003. godine u Mrkonjić Gradu brutalno pretukli tada dilera devizama Stupara i njegovu nevjenčanu suprugu Deju Zeljković. U presudi se navodi da su se oni "opel krosom" dovezli u ulicu koja je nedaleko od kuće Stupara i tu parkirali auto, pa su u pljačku otišli pješke. Po dolasku pred kuću, zalupali su na vrata. Kada su im supružnici otvorili, trojica razbojnika su krenula u napad, a četvrti je čuvao stražu ispred kuće. Tokom pljačke jedan od razbojnika Stupara je udario pesnicom u glavu, a drugi je napao Deju Zeljković i zatvorio joj usta šakom da ne bi mogla da galami. Zahtijevali su da im predaju sav novac. Brutalno su ih tukli, a kada im je Stupar rekao da novac drži u kaputu, pokupili su svu njegovu garderobu i pobjegli. U jednom od kaputa su našli novac i podijelili, a odjeću su bacili nedaleko od kuće.

U obrazloženju presude sud je naveo da je prilikom odmjeravanja kazni kao otežavajuća okolnost za Čulića, Dakića i Ticu uzeto to što su ranije osuđivani.

Opljačkani Petar Stupar, koji danas ima 84 godine, ranije je u sudu potvrdio da su ga napala tri ili četiri razbojnika, ali i istakao da ne zna ko su jer je bila noć. On se prisjetio da je jedan razbojnik tukao njega i govorio mu da će ga zaklati ako ne da novac. Ispričao je da je drugi razbojnik tukao njegovu nevjenčanu suprugu Deju koja se razboljela poslije pljačke i nakon nekoliko godina umrla.

Odbrana

Advokat osuđenih Dragana Čulića, Aleksandra Jarića i Zorana Dakića, Milica Cvijanović naglasila je da je iznenađena i razočarana ovakvom presudom.

Cvijanovićeva je istakla da Tužilaštvo nije prikupilo dobre dokaze protiv njenih branjenika koji bi potvrdili njihovu krivicu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana