Osuđeni specijalac kažnjen jer je opet zanijemio

Nebojša Tomašević
Osuđeni specijalac kažnjen jer je opet zanijemio

Banjaluka - Svjedok republičkog tužilaštva Goran Janjuz iz Kozarske Dubice u sudnici banjalučkog Okružnog suda po drugi put je “zanijemio” na suđenju optuženim pripadnicima Specijalne jedinice MUP-a Republike Srpske i njihovom saradniku, pa je kažnjen sa 3.000 KM.

U ovom slučaju po treći put sude nekadašnjim specijalcima Vladanu Maliću (35), Goranu Parašu (30) i Aleksandru Popoviću (32), te njihovom saradniku Olegu Bandi (33).

Terete ih da su prilikom transporta novca Unikredit banke na autoputu Banjaluka - Gradiška iz blindiranog kombija ukrali 616.548 KM. Janjuz je juče, kao i na suđenju krajem novembra, ponovio da se boji za život te istakao da ostaje pri onome što je ranije rekao ne pojasnivši na šta misli. Nakon toga je zaćutao i nije odgovarao na pitanja tužioca Živane Bajić. Zbog toga je ona pročitala njegovu izjavu koju je dao tokom istrage, u kojoj je priznao da je znao za pomenutu pljačku i da su to uradili optuženi.

U toj izjavi je naveo da su kod njega sakrili zeleni “audi” u kome je bilo i oružje, te da je za te usluge dobio 5.000 evra od Paraša. Na pitanja tužioca da li je to tačno i da li je potpisao izjavu, on je ćutao i nije ni pogledao svoje potpise. Prije nego što je izrekla kaznu, sudija Snježana Kudrić ga je pitala zašto ćuti i zatražila da kaže koga se boji upozorivši ga da može biti kažnjen.

Nastavio je da ćuti pa mu je i izrečena novčana kazna. Janjuz je bivši specijalac MUP-a RS koji je ranije sa tužilaštvom zaključio sporazum o priznanju krivice za učešće u pljački, na osnovu čega je osuđen na pola godine zatvora, što je i odležao. Svjedočio je protiv optuženih u prvostepenom postupku. Kao svjedoci tužilaštva juče su saslušani radnici agencije “Sektor sekjuriti” koji su obezbjeđivali transport opljačkanog novca Uroš Tolimir, Milorad Milutinović i Darko Stupar.

Ispričali su da je prije pljačke pukla guma na “blindi” kojom je prevožen novac. Nisu se mogli sjetiti svih detalja niti su mogli da kažu šta je bilo s koferima u kojima je bio novac. Optužena četvorka do sada je dva puta osuđivana u Okružnom sudu Banjaluka zbog pljačke novca iz kombija agencije “Sektor sekjuriti”. Obje presude ukinuo je Vrhovni sud RS, a posljednjom presudom bili su osuđeni na 40 godina zatvora. Nakon ukidanja te presude Vrhovni sud je slučaj vratio na novo suđenje pred novim vijećem.

Ukinutom presudom Malić, Paraš i Popović bili su osuđeni na po deset i po, a Banda na osam i po godina zatvora. Prema optužnici, oni su 22. septembra 2015. napali kolonu vozila agencije “Sektor sekjuriti” koja je u Zagreb prevozila novac Unikredit banke. Presreli su je “audijem A6” na autoputu Banjaluka - Gradiška u Cerovljanima te su, pucajući iz automatskih pušaka i prijeteći ručnim raketnim bacačem “zolja”, oteli novac iz kofera.

Prigovori

Branioci optužene četvorke prigovorili su zbog saslušanja svjedoka i čitanja iskaza Gorana Janjuza, jer smatraju da nije bilo u skladu sa zakonom.

Advokat Jasminka Jovišević istakla je da je Janjuz u isto vrijeme bio osumnjičeni i svjedok, a nije imao imunitet kada je dao izjavu.

- Uočavam da su na transportu novca i obezbjeđenju Unikredit banke radili ljudi koji nisu obučeni. Riječ je o konobarima, automehaničarima koji su za sedam dana završili obuku za obezbjeđenje i pitam se da li bi mogli pratiti sebe, a kamoli novac - kazala je Joviševićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana