Оштетио Крајина осигурање за 210.000 евра

Небојша Томашевић
Оштетио Крајина осигурање за 210.000 евра

Бањалука - Против бившег директора бањалучког "Крајина осигурања", сада универзитетског професора Драгутина Шипке (67) из Бањалуке, полиција је поднијела извјештај Окружном тужилаштву којим га терети да је злоупотребом оштетио поменуто предузеће за 210.409 евра.

Из ЦЈБ Бањалука, је наводећи његове иницијале, саопштено да је он осумњичен за злоупотребу службеног положаја или овлашћења и фалсификовање или уништавање пословних или трговачких књига или исправа. Наводи се да је кривична дјела починио од 2002. до 2005. године док је обављао послове директора "Крајина осигурања" Бањалука.

- Осумњичени Д. Ш. се терети да је више пута са рачуна једног предузећа исплаћивао новац на други рачун у банци. Тај новац је искоришћен за поврат дијела уплаћене премије клијентима предузећа, што није приказано у финансијским евиденцијама - наводи се у саопштењу ЦЈБ Бањалука не откривајући име предузећа.

Директор предузећа "Крајина осигурања" Мила Громилић је рекла да је у овом случају Шипка узимао новац од камата на орочени новац предузећа у Рајфајзен банци.

- Утврдили смо да је Шипка подизао новац од камата на орочена девизна средства предузећа. Готово сваког мјесеца је узимао око 99 одсто новца од камата и присвајао себи. То је правдао као исплате за службена путовања и дневнице - рекла је Громилићева.

Она је рекла да је то откривено током прегледања злоупотреба у вези са преузимањем 22 одсто акција "Крајина осигурања" од стране Шипке.

- Он је у периоду од 2002. до 2004. године фалсификовао потпис тадашњег директора предузећа "Еуро еџ" како би злоупотребама стекао акције. Он је у име "Крајина осигурања" давао позајмице разним предузећима како би они купили акције. Међутим то Комисија за хартије од вриједности није прихватила јер се позајмицама не могу куповати акције и та предузећа су вратила новац - рекла је Громилићева.

Додала је да је међутим Шипка приликом уплате и пребацивања новца на своје предузеће "Еуро еџ" уплатницу Комисији за хартије од вриједности приказао као средство плаћања акција.

Према њеним ријечима на основу тога је он узео акције и обмануо Комисију. Истакла је да акције које су у власништву Шипке нису ни плаћене.

Громилићева је казала да се сада води судски процес између "Крајина осигурања" и "Еуро еџ" због ових злоупотреба Шипке.

У више наврата покушали смо да добијемо изјаву Драгутина Шипке али он се није јављао на телефонске позиве.

Помиловање

Против Драгутина Шипке раније су вођени истражни и судски поступци.

Њега је бивши предсједник Републике Српске Драган Чавић помиловао 12. октобра 2006. године. Шипка се тада теретио за злоупотребу службеног положаја и неизвршавање судске одлуке.

Шипка

Драгутин Шипка је рекао да је све радио у складу са одлукама Управног и Надзорног одбора "Крајина осигурања"

- Управни одбор предузећа је одобрио пет одсто новца од  бруто-премије за закључена ауто-осигурња да би се дали попусти. Тај новац за који ме полиција терети је ишао у сврху обезбјеђивања  тог попуста које свака осигуравајућа кућа даје. Иако је законодавац забранио попусте, сви то дају због нелегалне комуникације. Ти попусти нису евидентирани – рекао је Шипка и додао да се то ради због привлачења клијената.

Казао је да се и не сјећа да је подизао новац, али је сигурно да је све што је исплаћивано као директор морао да потпише.

Полиција доставила извјештај против Драгутина Шипке

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана