Опљачкано десетак кућа у Лукомиру, надомак Коњица

nezavisne.com
Опљачкано десетак кућа у Лукомиру, надомак Коњица

Коњиц - Полицији је пријављено да су обијене куће у Лукомиру, општина Коњиц, али због високог снијега полицајци још нису успјели отићи на мјесто догађаја како би обавили увиђај, тако да ће тај посао бити завршен чим за то буду испуњени услови, потврђено је јуче "Независним" из МУП-а ХНК.

Највише и најизолованије село у БиХ, које током зиме, због сурових животних услова, остаје пусто, нашло се на мети лопова крајем прошле године, а према ријечима мјештана, опљачкано је десетак кућа.

Путеви ка Лукомиру су тренутно непроходни, па ће полицајци накнадно отићи у ово село, а остала је мистерија како су до овог мјеста дошли лопови. 

Мјештани су испричали да су крадљивци однијели бројне етнографски вриједне рукотворине, укључујући и ручно везене народне ношње и плетене вунене чарапе.

За собом су оставили бројне трагове, као што су празне флаше, запрљано суђе, те опушци цигарета, а у једној кући остављен је и - женски веш.
"Полупани су прозори, разваљена врата на десетак кућа, а према траговима у снијегу могло се закључити да су у питању три особе, које су, очито је, боравиле дуже вријеме у кућама", рекао је за агенцију Фена Мујо Маслеша, један од становника Лукомира.
Из његове куће, уз остало, украдено је стотинак пари ручно плетених вунених чарапа. Маслеша каже да су његова сестра и зет у суботу отишли у Лукомир да обиђу куће, а тамо су имали шта и да виде.

"Видјели су најприје трагове у снијегу, а онда обијене куће, полупане прозоре", напомиње Маслеша.

Чувши да су им куће опљачкане, у Лукомир су ишли и други становници. Утврдили су да су однесене ручно плетене чарапе, папе, народна ношња. 
Лукомир је село у коме се живи сезонски. Од краја априла па све до краја септембра људи се овдје баве земљорадњом и сточарством. 
Због сњежне блокаде и непроходног пута, становници села, које се налази на 1.495 метара надморске висине, већ годинама зими напуштају родну груду, те до касног прољећа бораве у мјестима у околини Сарајева. 

Сваки пут су куће, њих укупно 22, закључавали, а до сада проблем попут оваквог нису имали. Осим што су им лопови однијели рукотворине, задали су им и секирацију.

Старији становници Лукомина памте и боља времене, када је село живјело цијеле године, пошто су имали око 50 домаћина. Иначе, стећци на рубу села говоре да је Лукомир био насељен још у 14. и 15. вијеку.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана