Opljačkano desetak kuća u Lukomiru, nadomak Konjica

nezavisne.com
Opljačkano desetak kuća u Lukomiru, nadomak Konjica

Konjic - Policiji je prijavljeno da su obijene kuće u Lukomiru, opština Konjic, ali zbog visokog snijega policajci još nisu uspjeli otići na mjesto događaja kako bi obavili uviđaj, tako da će taj posao biti završen čim za to budu ispunjeni uslovi, potvrđeno je juče "Nezavisnim" iz MUP-a HNK.

Najviše i najizolovanije selo u BiH, koje tokom zime, zbog surovih životnih uslova, ostaje pusto, našlo se na meti lopova krajem prošle godine, a prema riječima mještana, opljačkano je desetak kuća.

Putevi ka Lukomiru su trenutno neprohodni, pa će policajci naknadno otići u ovo selo, a ostala je misterija kako su do ovog mjesta došli lopovi. 

Mještani su ispričali da su kradljivci odnijeli brojne etnografski vrijedne rukotvorine, uključujući i ručno vezene narodne nošnje i pletene vunene čarape.

Za sobom su ostavili brojne tragove, kao što su prazne flaše, zaprljano suđe, te opušci cigareta, a u jednoj kući ostavljen je i - ženski veš.
"Polupani su prozori, razvaljena vrata na desetak kuća, a prema tragovima u snijegu moglo se zaključiti da su u pitanju tri osobe, koje su, očito je, boravile duže vrijeme u kućama", rekao je za agenciju Fena Mujo Masleša, jedan od stanovnika Lukomira.
Iz njegove kuće, uz ostalo, ukradeno je stotinak pari ručno pletenih vunenih čarapa. Masleša kaže da su njegova sestra i zet u subotu otišli u Lukomir da obiđu kuće, a tamo su imali šta i da vide.

"Vidjeli su najprije tragove u snijegu, a onda obijene kuće, polupane prozore", napominje Masleša.

Čuvši da su im kuće opljačkane, u Lukomir su išli i drugi stanovnici. Utvrdili su da su odnesene ručno pletene čarape, pape, narodna nošnja. 
Lukomir je selo u kome se živi sezonski. Od kraja aprila pa sve do kraja septembra ljudi se ovdje bave zemljoradnjom i stočarstvom. 
Zbog snježne blokade i neprohodnog puta, stanovnici sela, koje se nalazi na 1.495 metara nadmorske visine, već godinama zimi napuštaju rodnu grudu, te do kasnog proljeća borave u mjestima u okolini Sarajeva. 

Svaki put su kuće, njih ukupno 22, zaključavali, a do sada problem poput ovakvog nisu imali. Osim što su im lopovi odnijeli rukotvorine, zadali su im i sekiraciju.

Stariji stanovnici Lukomina pamte i bolja vremene, kada je selo živjelo cijele godine, pošto su imali oko 50 domaćina. Inače, stećci na rubu sela govore da je Lukomir bio naseljen još u 14. i 15. vijeku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana