Нестао исказ крунског свједока на суђењу ухапшеним у акцији „Трезор“

Небојша Томашевић
Нестао исказ крунског свједока на суђењу ухапшеним у акцији „Трезор“

Бањалука - Суђење седмочланој групи ухапшеној у акцији „Трезор“ и оптуженој за више оружаних пљачки, током којих су украли близу два милиона марака, поново је одгођено на захтјев одбране јер је изгубљена ранија изјава кључног свједока тужилаштва Милана Рељића.

Он је осуђен на 11 година затвора због пљачке милион марака из Комерцијалне банке и током тог суђења је дао исказ који одбрана није могла да пронађе у судском спису. Због тога су затражили одгађање суђења јер сматрају да је та изјава веома битна за испитивање Рељића.

У овом случају суди се Синиши Страживуку (49), Јовици Караћу (42), Милошу Мрђану (42), Томиславу Кнежевићу (42), Жељку Павловићу (40), као и Ђорђу Ћулуму (37) и Аљоши Галићу (29) који се налазе на издржавању изречених затворских казни због других кривичних дјела. Свједок Рељић је учествовао у неким пљачкама са оптуженима, али је пристао на сарадњу с тужилаштвом, па је добио имунитет.

Бранилац Караћа, адвокат Милета Бошковић рекао је да сматра да је ранија изјава Рељића нестала на релацији Републичко тужилаштво - Окружни суд у Бањалуци.

- Они су носили спис. Тражимо да се пронађе изјава да је видимо прије него што испитамо свједока - казао је Бошковић.

Адвокат Владимир Раосављевић је истакао да осим изјаве недостаје и снимак са рочишта на коме је свједочио Рељић. Бранилац Страживука Никола Томашевић је нагласио да се без ранијег исказа Рељића одбрана није могла припремити за испитивање. Републички тужилац Живана Бајић је казала да су они носили судски спис из ранијег суђења Рељићу и истакла да је све враћено у суд.

- Не знам шта се десило са изјавом, а тешке су оптужбе адвоката да смо је ми узели - поручила је Бајићева.

Док је трајала расправа, судски полицајци су за говорницу увели Рељића, а кад су га угледали, оптужени нису могли да се суздрже. Неко од њих је чак викнуо: „Марш!“

Суђење је одгођено за 14. децембар. Прошло рочиште оптуженима и испитивање Рељића је одгођено јер су адвокати утврдили да у архиви Окружног суда недостаје спис о ранијој пресуди овом свједоку и да га је однијело тужилаштво.

Оптужница

Тужилаштво оптужену седморку терети да су били чланови злочиначког удружења које је од 2008. до краја 2011. године на подручју Бањалуке, Приједора и Кнежева починило више пљачки.

У оптужници се наводи да су највећи плијен, око милион марака, узели из Комерцијалне банке у центру Бањалуке у априлу 2011. године. Терете их за пљачку 572.857 КМ које су отели од радника „Алфа секјуритија“ у кругу фирме „Метал“, када је рањен радник обезбјеђења Јадранко Гранула. Између осталог, оптужени су и за крађу 229.854 КМ „Пошта Српске“.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана