Na lažnim dojavama zgrnuli oko 800.000 KM

Nebojša Tomašević
Na lažnim dojavama zgrnuli oko 800.000 KM

Foča - Policija je u okviru nastavka akcije "Dojave" na području Foče uhapsila 12 osoba zbog sumnje da su putem "Fejzbuka" i drugih društvenih mreža kladioničarima dojavljivali rezultate za navodno "namještene utakmice" i na taj način nezakonito zaradili 800.000 maraka.

Prema nezvaničnim informacijama, uhapšeni su Dejan Simović, Vladan Živanović, Nikola Šolaja, Jasenko Muminović, Milan Kovač, Nemanja Vladičić, Milan Jokanović, Miljan Krsmanović, Radojica Radović, Ivan Đukić, Predrag Mandić  i  Milivoje Elez.

Iz Policijske uprave (PU) Foča, ne otkrivajući identitet uhapšenih, kazali su da ih terete za prevaru i pranje novca.

- Na osnovu dokaza koji su do sada prikupljeni uhapšeni su  krivičnim djelima oštetili 1.360 lica s područja bivše Jugoslavije i  zapadne Evrope. Na ovaj način osumnjičeni su protivpravno stekli 801.276 maraka. Istraga se nastavlja u cilju dokazivanja prevare i pranja novca kao i identifikovanju ostalih izvršilaca i oštećenih - rekao je načelnik PU Foča Velimir Kostović.

Dodao je da su osumnjičeni putem "Fejzbuka" i "Instagrama" objavljivali da imaju rezultate namještenih sportskih utakmica na osnovu čega su uzimali novac od oštećenih.

Svi uhapšeni biće ispitani nakon čega će biti odlučeno o daljim mjerama protiv njih, a određena lica će biti predata nadležnom tužilaštvu.

Prema nezvaničnim informacijama osumnjičeni su lakovjernim kladioničarima slali rezultate utakmica, koje su navodno naštimane. Za odavanje rezultata prevaranti su od njih uzimali novac. Međutim, u većini slučajeva ispostavljalo se da su njihove informacije netačne i da su utakmice završavane drugačijim rezultatima. Kladioničari bi tako gubili i dodatni novac koji su uložili na utakmice.

Akcija "Dojave" sprovedena je i početkom juna ove godine kada je uhapšeno 17 osoba. Tada je saopšteno da su oni oštetili više od 300 osoba i tako nezakonito zaradili milione maraka.  Nakon ispitivanja tada je 15 osumnjičenih pušteno, a dvojica su predata Okružnom tužilaštvu u Trebinju. Njihov princip rada je takođe bio da putem društvenih mreža objavljuju ili šalju rezultate utakmica nakon što bi za to dobijali novac od kladioničara.

Prema nezvaničnim informacijama, "sistem dojava" u Foči aktuelan je  nekoliko godina.

- U pitanju je lanac osoba koji se već duže vrijeme bavio ovim nedozvoljenim "poslom". Neki su osmišljavali prevare i postavljali rezultate utakmica na društvene mreže. Uzimali su za jednu utakmicu različite rezultate i slali ih na više "Fejzbuk" adresa - rekao je izvor blizak istrazi.

Pretresi

Iz Policijske uprave Foča su saopštili da su u okviru akcije "Dojave" pretresli 12 lokacija.

- Pretreseno je 11 lokacija na području Foče i jedna na području Bosansko-podrinjskog kantona. Tom prilikom oduzeti su određeni predmeti koji mogu poslužiti kao dokazi - rekao je načelnik PU Foča Velimir Kostović.

Nezvanično saznajemo da je od osumnjičenih oduzet veći broj računara i druge elektronske opreme.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana