Милан Симић прва жртва у Српској због паљевине корова

Горан Обрадовић
Милан Симић прва жртва у Српској због паљевине корова

Зворник - Милан Симић (63) из Зворника прва је жртва у РС која је ове године настрадала приликом паљења корова.

Настрадали је у четвртак око 14 часова отишао до своје њиве у селу Зелиње, како би је искрчио, очистио и запалио коров.

Његове комшије кажу да је покојни Симић сваке године то радио и да није било никаквих проблема, све до кобног четвртка.

- Док је палио траву и коров, дувао јак вјетар и није могао више да контролише ватру. Чуо сам да је пламен прво захватио одјећу и косу, а онда и читаво тијело - испричао је један од Симићевих комшија. Како каже, Симићев рођак, када је видио шта му се догодио, од шока је доживио инфаркт.

У Центру јавне безбједности Бијељина рекли су, наводећи иницијале, да их је у 15.30 часова Ватрогасна јединица Зворник обавијестила да је дошло до пожара у којем је настрадала једна особа.

- На лице мјеста изашао је и мртвозорник, који је обавио спољни преглед тијела и утврдио да нема трагова насиља и да се ради о задесној смрти, која је наступила од гушења димом - рекли су у полицији.

Симићев комшија каже да је настрадали био веома добар човјек и домаћин, који је увијек био ту да помогне.

- Радио је као путар цијели живот и прије неколико година отишао је у пензију. Био је веома вриједан, иако је имао неких здравствених проблема, и увијек је нешто радио око куће и на ливадама - испричао је он и додао да је Симићу прије више од 15 година умрла супруга, те да има кћерку која се удала и сина који је живио с њим.

У Ватрогасној јединици Зворник рекли су да им је око 15 часова пријављен пожар и да је на лице мјеста упућено једно возило са два ватрогасца.

- Пожар је угашен око 16.40 часова, а ватра је пријетила да се прошири на куће у близини - рекли су ватрогасци.

Ове године 11. априла у ФБиХ у селу Подићи код Дрвара настрадао је Богдан Новаковић (83) када је запалио коров 300 метара од куће. Обдукцијом је утврђено да је Новаковић настрадао гушењем густим димом.

Апел полиције

Портпарол Центра јавне безбједности Бијељина Александра Симојловић рекла је да апелују на све грађене да строго воде рачуна приликом паљења ватре на отвореном простору.

- Посебно треба обратити пажњу приликом паљење ватре у близини шумских комплекса, као и у самој шуми, гдје долази до неконтролисаног ширења ватре која прелази у пожар са несагледивим посљедицама - истакла је Симојловићева.

 

Избјегнута трагедија

Требињски ватрогасци су 11. априла брзом интервенцијом спријечили ширење пожара на стамбене објекте у насељу Растоци и тако спријечили трагедију.

У Територијалној ватрогасној јединици Требиње је потврђено да је пожар избио због несавјесног паљења корова у близини кућа. Од ватре су спасене и кошнице које су се налазиле у непосредној близине паљевине.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана