Марјана Вучковић поново одустала од признања кривице

Небојша Томашевић
Марјана Вучковић поново одустала од признања кривице

Бањалука - Тржишни инспектор РС Марјана Вучковић из Бањалуке, оптужена за примање 500 КМ мита, јуче је у бањалучком Окружном суду одустала од споразума о признању кривице који је закључила са Специјалним тужилаштвом РС.

 

Тим споразумом било је предвиђено да јој суд изрекне осам мјесеци затвора и 50.000 марака новчане казне. Ово је други споразум који је због овог дјела закључила Вучковићева. Првим споразумом било је предвиђено да буде осуђена на годину затвора и 30.000 марака новчане казне. Тај споразум је на њену молбу због болести измијењен па је затворска казна смањена, а повећан износ новчане казне.

Бранилац Вучковићеве адвокат Миленко Томић на рочишту о разматрању споразума о признању кривице је истакао да је она од споразума одустала због психичких проблема.

Специјални тужилац Слободан Ћелић је казао да је поступак Вучковићеве изигравање тужилаштва и правосуђа.

- Вучковићева је одмах по открићу изразила жељу да закључи споразум, а као услов тражила је да не иде у притвор. Изашли смо јој у сусрет па је закључен споразум на годину затвора и 30.000 марака. Након тога нас је замолила да смањимо затворску казну, а повећамо новчану јер је болесна и има болесну мајку о којој мора бринути. Пристали смо и на то, а сад одустаје од свега - рекао је Ћелић.

Вучковићева је нагласила да је она претрпјела велики шок и да иде код психијатра.

- Под стресом сам пристала на споразум. Сад желим да на суђењу признам кривицу - рекла је Вучковићева.

Према оптужници, Вучковићева је током инспекцијске контроле у једној продавници у Бањалуци затражила од власника одређени новчани износ да би сачинила уредан записник о контроли. Након што власник на то није пристао, она је сачинила записник о утврђеним неправилностима те издала прекршајни налог од 800 КМ. Послије издавања налога она је од власника продавнице затражила и примила мито од 500 марака, а за узврат обећала да ће на суду побити свој прекршајни налог.

Пиштољ

Марјана Вучковић је у бањалучком Окружном суду испричала да јој је у вријеме хапшења један од униформисаних истражилаца уперио пиштољ у главу и држао је на нишану на улици.

- То је за мене био велики шок и стрес. Други су му говорили да склони оружје, али ме он држао на нишану - рекла је Вучковићева.

Специјални тужилац Слободан Ћелић истакао је да се Вучковићева на првом испитивању није жалила на ове околности.

 

Инспектори

 

Орељ

Суспендовани инспектор Пореске управе РС Жељко Орељ из Бањалуке осуђен је на двије године и шест мјесеци затвора 8. децембра прошле године у бањалучком Окружном суду због примања мита. Изречена му је и новчана казна од 5.000 марака и мјера забране рада у инспекцијским органима у наредних пет година и то због бојазни да ће поновити кривично дјело.

 

Никић и Благојевић

Инспектори Пореске управе РС Драган Никић (50) из Добоја и Саша Благојевић (36) из Бијељине осуђени су у бањалучком Окружном суду на по двије године затвора због примања мита од 15.000 марака. Пресуда им је изречена у септембру 2014. године.

 

 

Комљеновић

Десимир Комљеновић (61) из Кнежева у октобру 2011. године правоснажно је осуђен у Врховном суду Републике Српске на десет мјесеци затвора због примања мита.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана