Истрага о подметању експлозива под возило у Билећи: Летио у ваздух због ликвидације Бајчетића

Небојша Томашевић
Истрага о подметању експлозива под возило у Билећи: Летио у ваздух због ликвидације Бајчетића

Билећа - Под аутомобил "брилијанс" Гаврила Бјелице (49) из Билеће постављена је импровизована експлозивна направа састављена од привредног експлозива и упаљача ручне бомбе, а мотив напада у којем је тешко повријеђен повезан ја са отмицом и убиством билећког угоститеља Петра Бајчетића.

Експлозија се десила у четвртак око 15 часова у кругу фабрике "Билећанка", када је Бјелица сјео у возило и кренуо.

Извор близак истрази је казао да се претпоставља да је мотив напада то што је Бјелица можда "откуцао неког" од учесника покушаја отмице и ликвидације власника кафића "НН" у Билећи Петра Бајчетића.

- Није искључена ни могућност да је напад извршен због његових других послова и учешћа у отмици Бајчетића, за шта га терети Републичко јавно тужилаштво. Све се још истражује и све је на бази претпоставки - казао је извор близак истрази.

У требињском Окружном тужилаштву сазнајемо да је за сада утврђено да је експлозивна направа која је постављена под возило Бјелице ручно састављена од привредног експлозива.

- Коришћен је упаљач од ручне бомбе, за који је завезан канап или жица и закачена за точак. Када је Бјелица покренуо возило, точак је повукао канап и извукао осигурач, па је дошло до експлозије - речено је у Тужилаштву.

Аутомобил који је возио Бјелица није био регистрован, већ је на себи имао привремене таблице из Њемачке. Ријеч је о возилу кинеске производње.

Бјелица је раније оптужен да је био припадник злочиначког удружења Миљана Вујовића, коме се на терет ставља да је организовао отмицу и убиство Бајчетића. Вујовић је још у бјекству. Бјелица је раније казао да нема везе са тим и да је оптужен само зато јер се састајао с оптуженима у том случају. Због покушаја отмице Бајчетића у бањалучком Окружном суду су осуђени Ђорђе Радмиловић и Срђан Денда на укупно двије године и пет мјесеци затвора. Као помагач на шест мјесеци затвора осуђен је бивши полицајац МУП-а РС Драган Шаренац.

Живот му није угрожен

У требињској Општој болници сазнајемо да је Гаврило Бјелица задобио тешке повреде, али да му тренутно живот није угрожен. Он је послије санације повреде лијеве ноге, која му је ампутирана, пребачен са Одјељења интензивне његе на Одјељење хирургије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана