Инцидент у бањалучком насељу Врбања: Вријеђали вјернике и пријетили им

Небојша Томашевић
Инцидент у бањалучком насељу Врбања: Вријеђали вјернике и пријетили им

Бањалука - Бранко Пачавра (38) и Љубиша Божић (37) из Бањалуке ухапшени су, јер су у четвртак увече вријеђали и пријетили ножем вјерницима испред џамије у бањалучком насељу Врбања.

Обојица су у вријеме напада били пијани, али осим што су галамили, никог нису повриједили.

Пачавру сви знају као свештеника, јер је завршио средњу богословску школу. Међутим, он тренутно нигдје нема службу у цркви тако да и нема чин свештеника.

У Центру јавне безбједности Бањалука, наводећи иницијале, потврдили су да су Пачавра и Божић ухапшени 40 минута након пријаве.

- Обавијештен је дежурни тужилац бањалучког Окружног тужилаштва, који се изјаснио да у овом случају нема елемената кривичног дјела. Тако ће против осумњичених бити поднесена прекршајна пријава због нарушавања јавног реда и мира - рекли су у полицији не наводећи друге детаље.

Према причама очевидаца, Пачавра и Божић су пред џамију у Врбањи дошли у четвртак око 22.15 часова, када је било пуно вјерника који су били на молитви поводом рамазана.

- Дошли су Пачавриним аутомобилом. Чим су изашли из возила ушли су у двориште џамије и почели да добацују и вријеђају вјернике. Један од њих све вријеме је држао нож у руци - испричао је мјештанин Врбање, иначе очевидац инцидента.

Каже да су се присутни били узнемирили, јер се видјело да су обојица баш пијани.

- Срећом, они су послије неког времена отишли, а неко од присутних, вјероватно хоџа, позвао је полицију која је дошла брзо и одмах кренула у потрагу за том двојицом - рекао је наш саговорник.

Извор близак истрази рекао је да је полиција око 23 часа пронашла Пачавру и Божића и да су и тада били тешко пијани. Они су ухапшени и у петак су испитани и пуштени да се бране са слободе.

Имам у Врбањи Муфид Омерчић није желио да коментарише инцидент и вријеђање вјерника.

Салкић

Потпредсједник РС Рамиз Салкић казао је да се учесталим нападима на Бошњаке шаље порука нетолеранције.

- Напад у Врбањи, када су двије особе дошле пред џамију и говориле да ће "клати балије" и бацање експлозивне направе пред Мир-Мухамедову џамију у Чајничу узнемириле су бошњачко становништво у РС - казао је Салкић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана