Hrabri vatrogasci odvratili mladića od pokušaja samoubistva: Legendo, ne skači, ništa nije vrijedno tvog života

Nevena Bunić
Hrabri vatrogasci odvratili mladića od pokušaja samoubistva: Legendo, ne skači, ništa nije vrijedno tvog života

Banjaluka - Svi mi imamo problema, nisi jedini. Legendo, nemoj da skočiš, šta god da se desilo, znaj da nije vrijedno tvog života.

Ovim riječima vatrogasci Ognjen Medaković (30) i Đorđe Vavan (28) iz Banjaluke obraćali su se Ž. P. (21) nagovarajući ga da sa željezničkog mosta u naselju Česma ne skoči u Vrbas.

Vatrogasci su u nedjelju pola sata prije ponoći dobili prijavu da dvadesetjednogodišnjak želi da skoči u rijeku, a na licu mjesta već je bili policija i hitna pomoć.

S obzirom na to da nije bilo pregovarača, Medaković, Vavan i policajac Aleksandar Janković počeli da odvraćaju mladića od namjere da oduzme sebi život.

- U početku je stajao na ivici mosta, da bi zatim sjeo. Nije želio da razgovara s nama, tjerao nas je. Poslije nekog vremena uspio sam mu prići na nekih pet metara, približavajući se korak po korak - počinje priču vatrogasac Ognjen Medaković, koji je bio glavni pregovarač u odvraćanju očajnog mladića od namjere da se ubije.

Kaže da mu je bar malo laknulo kada je shvatio da ga mladić sluša.

- Govorio sam mu da ničiji život nije lak. Mladić je stalno ponavljao: „Nemam ja života, u problemima sam.“ Nije govorio konkretno šta ga muči. Govorio sam mu: „Što ti to treba, znaš li koliko je Vrbas hladan?“ Bio je krupniji, obučen u trenerku, nije mi djelovao kao neki narkoman ili alkoholičar - rekao je ovaj hrabri vatrogasac.

Dok ga je Medaković zapričavao, drugi vatrogasac Vavan i policajac Janković prišli su mu s leđa, uhvatili ga za ruke i uspjeli ga savladati.

- Sva trojica smo ga držali do dolaska policije. Malo se otimao, ali je poslije nekog vremena odustao. I tada smo pričali, pitao sam ga zašto je to uradio, ali nije odgovarao - istakao je Medaković.

Dodao je da ga je duboko dirnula tuga i beznađe koje je pročitao u očima nesrećnog mladića.

- Bilo mi ga je žao. Kako bismo ga spriječili da naudi sebi, stavili smo mu lisice, nakon čega ga je odvezlo vozilo hitne pomoći. Mislim da sam mu uspio prići zato što sam vatrogasac, dok bi policajca možda odbio, jer ima i onih koji zaziru od plave uniforme - kazao je Medaković.

Vavan, koji je takođe pružio ruku spasa Medakoviću, rekao je da je pregovaranje i ubjeđivanje trajalo 20-ak minuta.

- Mislim da smo dobro promislili šta treba da uradimo i spasimo jedan mladi život. Lagano smo mu prilazili. Sve vrijeme je gledao u Ognjena i mene, koji smo polako hodali, dok je drugi policajac prilazio sa druge strane. Kad god je pogledao u vodu, prišli smo mu jedan korak. Nakon nekog vremena uspjeli smo ga izvući sa ivice mosta na sredinu pruge - rekao je Vavan.

Dodao je da su rizične akcije spasavanja ugroženih svakodnevica u poslu vatrogasaca.

  • Radim kao vatrogasac već osam godina i učestvovao sam u  spasavanju unesrećenih iz saobraćajki, zapaljenih stanova i kuća. Imali smo slučajeve da ljudi prijete da će skočiti sa zgrade, a izvlačili smo i utopljenike iz rijeka. To je dio našeg posla, a mi se trudimo da ga što bolje obavljamo - rekao je Vavan.

Brza reakcija

U Policijskoj upravi Banjaluka rekli su da je akcija spasavanja bila uspješna zahvaljujući brzoj reakciji i promišljenosti spasilaca.

- Spasioci su se prilagodili situaciji i počeli komunikaciju sa mladićem, nakon čega su iskoristili njegovu nepažnju i uhvatili ga s leđa, čime je spriječen u namjeri da skoči. Nakon toga smješten je u odgovarajuću zdravstvenu ustanovu - rekli su u Policijskoj upravi Banjaluka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana