Дубичанин осумњичен да је 10 година дизао пензију преминулог пунца

vecernji.ba
Дубичанин осумњичен да је 10 година дизао пензију преминулог пунца

Сисак - Општинско државно тужилаштво у Сиску против 85-годишњег држављанина БиХ Ј.П., из Козарске Дубице, подигло је оптужницу због сумње да је дуже од десет година, након смрти свог пунца, наставио да подиже његову пензију.

Ј.П. који има двојно држављанство БиХ и Хрватске, терети се да је од 1. фебруара 2005. до 16. јуна 2015. подигао укупно 363.815,38 куна (94.000 КМ) пензије свога пунца М.М., а који је преминуо 1. фебруара 2005. године, у 94. години.

Наиме, још 2002. године је М.М., преко адвокатског друштва, с Хрватским заводом за мировинско осигурање уговорио да се његова пензија уплаћује на рачун Ј.П. отворен за ту сврху у Хрватској те је новац уредно подизан у пословницама те банкоматима у Кутини, Новској и Хрватској Костајници. М.М. је имао старосну пензију у почетном износу од 987,99 куна, која је с годинама расла, а након што је преминуо, новац је, према наводима из оптужнице, наставио да подиже Ј.П., све док контрола Хрватског завода за мировинско осигурање није направила ревизију, пише загребачки "Вечерњи лист".

Тек 2015. године, када би преминули пунац рођен 1911. имао 104. године, у ХЗМО-у су реаговали и затражили информације из БиХ о свом осигуранику који је у пензији био од далеке 1966. године. Фонд за пензијско и инвалидско осигурање Републике Српске обавијестио је ХЗМО о чињеници да је корисник старосне пензије М.М. умро 1. фебруара 2005. Завод за мировинско осигурање Хрватске затражио је након тога од банке поврат износа од 363.815,38 куна неприпадно дозначених примања, међутим наведена банка их је извијестила да не могу поступити по том захтјеву јер је предметни рачун на који је Завод уплаћивао пензију на име М.М. затворен, а да је средствима располагао власник рачуна Ј.П. из Козарске Дубице.

ХЗМО је 2016. пред Општинским грађанским судом у Загребу покренуо поступак против Ј.П. ради поврата 363.815,38 куна, али на захтјев за враћањем новца Ј.П. се оглушио иако га је примио. Након тога су поднијели и тужбу те прослиједили документацију Тужилаштву које је 2017. покренуло истрагу.

Путем међународне правне помоћи Ј.П. је испитан у фебруару 2018. у Полицијској станици у Козарској Дубици, а током испитивања он се бранио ћутањем, при чему је само навео да ће одбрану изнијети ако дође до суђења. Иако је Ј.П. у истрази шутио, Општинско државно тужилаштво сматра да су материјални докази довољни за оптужницу, којом му сада пријети између једне и осам година затвора. Међутим, судећи према правосудној пракси, темељеној на двојном хрватском и бх. држављанству, право је питање како ће 85-годишњи Ј.П. у овом случају проћи и хоће ли вратити новац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана