Dolijali odbjegli kriminalci osuđeni na 83 godine robije

Dolijali odbjegli kriminalci osuđeni na 83 godine robije 28.05.2018 11:26 | Nebojša Tomašević

Banjaluka - Desetine odbjeglih kriminalaca osuđenih na više od 83 godine robije smješteno je iza zatvorskih rešetaka u protekle tri godine zahvaljujući aktivnostima pripadnika Sudske policije RS iz Okružnog centra u Banjaluci.

Direktor Sudske policije RS Željko Dragojević izjavio je da su sudski policajci od februara 2015. godine uhapsili 41 osuđenika zbog izbjegavanja odlaska na izdržavanje pravosnažnih zatvorskih kazni.

- Radi se o licima osuđenima na godinu ili više zatvora zbog različitih krivičnih djela, od krađa, ratnih zločina, ubistava i drugih. Svi oni su izbjegavali odlazak na izdržavanje zatvorskih kazni, pa su za njima raspisivane potrage - naveo je Dragojević.

Prema podacima Sudske policije, odbjegli osuđenici odlazak u zatvor nezakonito su izbjegavali u prosjeku od nekoliko mjeseci do godinu. Među najtežim prestupnicima koji su proteklih godina bježali od zatvorskih rešetaka je bivši radnik Centra za socijalni rad Banjaluka Anđelko Đokić. On je pravosnažno osuđen na šest godina zatvora zbog seksualnog zlostavljanja maloljetnih štićenika Centra u kom je radio. S obzirom na to da se duže vrijeme nije odazvao na izdržavanje zatvorske kazne, izdat je nalog banjalučkoj Sudskoj policiji da ga pronađe. Suđenje Đokiću je bilo zatvoreno za javnost kako bi se zaštitio identitet maloljetnika. Osim Đokića, banjalučki sudski policajci uhapsili su i Ratka Goronju, koji se u predviđeno vrijeme nije pojavio na izdržavanju šest godina zatvora zbog ratnog zločina počinjenog na području Novog Grada. Među odbjeglim osuđenicima bio je i Radoslav Malić, koji je pokušao da izbjegne odlazak na šestogodišnju robiju zbog ubistva Vaskrsije Prtije (61). Malić je na ovu kaznu osuđen u banjalučkom Okružnom sudu u septembru 2015. jer je izudarao starca u njegovoj kući u Obrovcu kod Banjaluke. On je odlazak u zatvor izbjegavao sve do februara 2016. kada su ga uhapsili sudski policajci. Darko Matijević je još jedan osuđenik kojeg su sudski policajci spriječili da izbjegne robiju. On je osuđen na pet godina zatvora zbog šverca narkotika, ali je nakon pravosnažnosti kazne pobjegao. Međutim, ubrzo po raspisivanju potrage za njim sudski policajci su mu ušli u trag.

Bezbjednost

Direktor Sudske policije RS Željko Dragojević kazao je da, osim zadataka koji se odnose na pronalazak “najtraženijih osoba”, ova institucija posebnu pažnju posvećuje bezbjednosti sudija i sudskih postupaka.

- Odgovornost u radu Sudske policije može se potkrijepiti činjenicom da se prilikom izvršavanja zakonskih poslova u Sudskoj policiji nisu dešavali vanredni događaji u smislu bjekstva lica ili napada na štićene objekte i ličnosti. Bilo je manjih incidenata bez većih štetnih posljedica - istakao je Dragojević.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica