Dilerima optuženim u predmetu “Piramida”17 godina i deset mjeseci robije

Nebojša Tomašević
Dilerima optuženim u predmetu “Piramida”17 godina i deset mjeseci robije

Banjaluka - Muhamed Halilović zvani Pota (40), Zoran Šavija (60) iz Banjaluke, te Branko Milivojša (56) iz Prijedora osuđeni su u banjalučkom Okružnom sudu na 17 godina i deset mjeseci zbog šverca narkotika.

Šavija je dobio osam, a Halilović šest i po godina zatvora, dok je Milivojša osuđen na tri godine, ali mu je uz tu kaznu uračunata i ranija uslovna osuda, pa je dobio jedinstvenu kaznu od tri godine i četiri mjeseca zatvora. Njemu je uslovna kazna od osam mjeseci zatvora pretvorena u zatvorsku, jer je švercom narkotika počinio novo krivično djelo.

Prema presudi oni su drogu prodavali sa više lica na području Banjaluke i Mrkonjić Grada. U presudi je navedeno da su narkotike dilovali sami ili sa drugima od početka 2017. do 10. oktobra te godine. Švercovali su heroin, kokain, marihuanu, ekstazi, LSD i buprenorfin.

Zavisno od količine i vrste drogu su naplaćivali od deset do 50 KM. Halilović je više puta prodao heroin V. O. za 20 maraka, s tim što mu je u dva navrata tu drogu i poklonio, a V. O. je 28. juna 2017. godine prilikom hapšenja progutao heroin.

Osuđena trojka pala je u akciji “Piramida” sa još 12 saučesnika. Optužnica je podignuta protiv 15 lica, a odmah na početku proces je odvojen protiv dvojice. Na osnovu sporazuma o priznanju krivice u ovom predmetu u banjalučkom Okružnom sudu osuđeno je deset lica na 13 godina i osam mjeseci zatvora. Iza rešetaka su na osnovu tih presuda poslati Milan Pičulin zvani Pićulin (35), Vedran Žolja (34), Edin Behremović (49), Miloš Dulić (37), Tihomir Novaković (43) i Nedžad Bašić (36), Dalibor Mačak (37), Julija Halupa (25), Dragan Maksimović Žuti (39) i Dragan Stanišić Gagi (34). Ranije je razdvojen postupak protiv Nebojše Janjića zvanog Neno i Ognjana Kokića zvanog Onjo iz Sarajeva. Oni su u oktobru ove godine osuđeni na po sedam godina zatvora. Izrečenim presudama Šaviji, Haliloviću i Milivojši predmet “Piramida” je završen.

Liječenje

Muhamedu Haliloviću uz zatvorsku kaznu izrečena je i mjera bezbjednosti obaveznog liječenja od zavisnosti od opojne droge. Prema odluci suda ta mjera će trajati dok ne prestanu razlozi zbog kojih je izrečena, a najduže do tri godine.

Haliloviću je ova mjera izrečena na osnovu ranijeg neuropsihijatrijskog vještačenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana