Begić preko žrtava bježi od pravde

Nebojša Tomašević
Begić preko žrtava bježi od pravde

Banjaluka - Ekološki inspektor u opštini Srebrenica Ilijas Begić (58), koji je optužen za primanje 2.500 KM mita, pokušao je da predstojeće dane žalosti u Srebrenici iskoristi za izbjegavanje sudskih ročišta.

On je banjalučkom Okružnom sudu uputio zahtjev za odgađanje početka suđenja zbog slabog zdravlja, navodeći uz to da je “jul proglašen za mjesec žalosti u Srebrenici”. Njegov zahtjev je pročitao sudija Pane Gavrić, koji je početak suđenja Begiću odgodio za avgust. Tužilac Slobodan Ćelić je kazao da je od Begićevih kolega dobio informacije da je dan ranije bio na poslu. Nezvanično saznajemo da je Begić i juče, kada je trebalo da bude u sudnici, bio na poslu.

Iako je protiv njega potvrđena optužnica, on još nije suspendovan. Izvor blizak istrazi je kazao da je Begić toliko drzak u svojim nelegalnostima da je čak od opštine Srebrenica tražio da mu budu isplaćene plate dok je bio pod istragom u pritvoru zbog optužbi da je primio mito.

Načelnik Srebrenice Mladen Grujičić potvrdio je da Begić nije suspendovan, ali je istakao da je taj proces u toku.

- Bio je suspendovan, ali pošto u vezi sa njegovim slučajem nismo ništa dobili od tužilaštva, opet je počeo da radi. Istina je da je od načelnika finansija tražio da mu budu isplaćene plate dok nije radio, ali to mu nije udovoljeno - kazao je Grujičić.

Republičko tužilaštvo tereti Begića da je uzeo 2.500 KM mita od direktora poslovnice firme “Master frigo” Milisava Jovanovića. To je uradio da bi zauzvrat sakrio navodne nepravilnosti i da ne bi kaznio preduzeće. Prema optužnici, prvi put je uzeo 500 maraka, a zatim tokom druge kontrole iz skladišta firme je uzeo tri vreće krompira, rekavši da je jedna za njega, druga za poljoprivrednog inspektora, a treća za inspektorku. U optužnici se navodi da je od Jovanovića nakon toga tražio još 2.000 KM, rekavši mu da će biti miran četiri godine od inspekcijskih kontrola, a zatim dogovorio preuzimanje novca. Begić i Jovanović su se našli 19. marta na parkingu mjesne zajednice u Konjević Polju, gdje je inspektor u autu dobio pare. Nakon toga, korumpirani inspektor je uhapšen i kod njega je pronađen novac, poslije čega je mjesec proveo u pritvoru. Njegov komentar na optužbe i nedolazak na sud nismo uspjeli da dobijemo jer se nije javljao na telefon.

Struja

Inspektor Ilijas Begić u ranijem periodu sumnjičen je i za krađu električne energije u svojoj kući. Osim njega, tokom 2016. godine za isto krivično djelo policija je teretila načelnika opštine Srebrenica Ćamila Durakovića i šefa odborničke grupe u Skupštini opštine Sulju Čakanovića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana