Бањалучким инспекторима пресуда у понедјељак

Небојша Томашевић
Бањалучким инспекторима пресуда у понедјељак

Бањалука - Пресуда инспекторима бањалучког Центра јавне безбједности Срђану Радуловићу и другима, које тужилаштво терети за организовану трговину дрогом и друга дјела, биће изречена и објављена у понедјељак.

Ово је одлучило вијеће бањалучког Окружног суда након што је јуче завршено изношење завршних ријечи петорице инспектора који се бране са слободе. Изношење завршних ријечи трајало је три дана.

Осим Радуловића за трговину дрогом оптужени су инспектори Марко Ковачевић и Огњен Стијак, који су у притвору. Заједно с њима оптужени су инспектори Дарио Дабић, Јован Миљковић, Горан Михајлица, Гаврило Шинковић и Владимир Марчета. Њих оптужница терети за изнуде исказа, злоупотребе службеног положаја и овлашћења, наношење тешких повреда, фалсификовање службене исправе, лажно пријављивање кривичног дјела, те повреду људског достојанства. Ова дјела стављају се на терет и првој тројици оптужених.

У петочасовној завршној ријечи специјални тужиоци Младен Митровић и Живана Бајић су истакли да сматрају да су доказали наводе оптужнице и затражили су да се инспектори осуде. Тужилаштво је затражило и да се од оптужених одузме 117.000 марака, јер су их зарадили продајом дроге те да буде одузето 9.000 марака и 449 евра од Стијака, за које се сумња да су зарађени кривичним дјелом. Затражили су да инспекторима буде изречена и забрана да десет година обављају послове које су радили.

Сви оптужени и њихови адвокати истакли су да за осуду нема ниједног доказа и да треба да буду ослобођени. Једино је Михајлица казао да одлуку препушта судском вијећу. Одбрана оптужених сматра да је оптужница заснована на изјавама свједока покајника Славка Ђурића и нарко-дилера Горана Бошњака, као и на изјавама сумњивих свједока уживалаца дроге.

Првооптужени Радуловић је у завршној ријечи истакао да је ухапшен незаконито без иједног доказа.

- Свој посао сам радио професионално у складу са законом и за то сам награђиван - истакао је Радуловић у завршној ријечи. Његов адвокат Бранко Гудало је казао да је истакао да тужилаштво ниједним доказом није доказало своје тврдње.

Ковачевић је истакао да њега главни свједок тужилаштва Ђурић није никако помињао од краја 2011. па до хапшења 2013. године, што указује да он није био члан никаквог злочиначког удружења. Стијак је затражио ослобађајући пресуду не због недостатка доказа, већ, како је рекао, зато што је доказано да наводи оптужнице нису тачни. Његов адвокат Маринко Бркић сматра да је истрага била незаконита и злонамјерна. На мањкавост оптужнице и незаконит статус појединих свједока указао је и бранилац четворице криминалистичких инспектора који се бране са слободе Живко Бојић. Он је истакао да је давањем повлаштеног статуса Ђурићу повријеђен Кривични закон РС.

Шиниковић и његов бранилац Симо Тошић такође сматрају да за пресуду нема доказа.

Оптужница

Специјално тужилаштво терети Срађана Радуловића, Марка Ковачевића и Огњена Стијака да су организовано препродавали дрогу од почетка 2011. године до октобра 2013. године.

Наводи се да су продајом осам килограма хероина и 6,7 килограма марихуане зарадили око 117.000 марака.

Осталих пет оптужених инспектора тужилаштво терети да су им помагали тако што су изнуђивали исказе од ухапшених дилера, фалсификовали службене исправе и тукли поједине ухапшене да би добили исказе какве су жељели.

Ове радње стављају се на терет и првој тројици оптужених.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана