Бањалуцка: Вајбером станодавки почистио рачун

Сања Амиџић
Бањалуцка: Вајбером станодавки почистио рачун

БАЊАЛУКА - Мирјана С. из насеља Лауш у Бањалуци у сриједу је била жртва преваре путем огласа и предавања личних података телефонским апликацијама. Њој је преварант са банковног рачуна скинуо око 500 марака.

Све се збило након што је Мирјана С. дала оглас да издаје стан у Бањалуци. Како је испричао извор близак истрази, њу је на телефон позвао непознати мушкарац који се представио као службеник Граничне полиције БиХ и рекао да жели да изнајми стан. Током договора тражио је да прије усељења закључе уговор о изнајмљивању стана, због чега је од ње тражио да телефоном фотографише личну карту и банковну картицу, на шта је она пристала.

- Лажни гранични полицајац, под изговором да што прије заврше поменуту процедуру, од жене је тражио да му пошаље поменуте фотографије путем телефонске апликације за размјену порука "вајбер" како би он одмах уплатио станарину. Она је, не сумњајући да је ријеч о превари, "вајбером" послала фотографије личних докумената - казао је наш извор.

Додао је да када је жена послала податке, убрзо је на телефон стигло обавјештење из банке да је са њеног рачуна скинуто око 500 марака.

- Несрећна жена тада је закључила да је преварена, па је цијели случај пријавила полицији - казао је исти извор.

Према непотврђеним информацијама, новац је скинут са банковне картице Уникредит банке и пребачен на рачун једне спортске кладионице.

Све указује на то да је преварант пасионирани кладионичар и да је највјероватније искористио незнање несрећне жене и на основу њених личних података и броја банковног рачуна интернетом уплатио новац за клађење.

У Центру јавне безбједности Бањалука, не наводећи идентитет оштећене, рекли су да је превара пријављена у сриједу око 13 часова.

- Поменутим кривичним дјелом причињена је материјална штета од око 500 марака. Полиција је након пријаве наставила рад на расвјетљавању овог кривичног дјела и проналаску починиоца - казали су у ЦЈБ Бањалука.

На који начин је новац украден са банковне картице биће утврђено након полицијске истраге.

Крађе

Крађа новца са банковних рачуна постала је све чешћа у свијету, али и код нас. Најчешћи начин крађе је снимање особе док подиже новац са банкомата. Основни начини да се особа заштити од крађе идентитета и кода картице је да се обрати пажња приликом подизања новца са банкомата да нема камера која их снима, прекривањем екрана апарата руком док се куца сигурносни код, те коришћењем апарата који су у склопу банке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана