Banjalucka: Vajberom stanodavki počistio račun

Sanja Amidžić
Banjalucka: Vajberom stanodavki počistio račun

BANjALUKA - Mirjana S. iz naselja Lauš u Banjaluci u srijedu je bila žrtva prevare putem oglasa i predavanja ličnih podataka telefonskim aplikacijama. Njoj je prevarant sa bankovnog računa skinuo oko 500 maraka.

Sve se zbilo nakon što je Mirjana S. dala oglas da izdaje stan u Banjaluci. Kako je ispričao izvor blizak istrazi, nju je na telefon pozvao nepoznati muškarac koji se predstavio kao službenik Granične policije BiH i rekao da želi da iznajmi stan. Tokom dogovora tražio je da prije useljenja zaključe ugovor o iznajmljivanju stana, zbog čega je od nje tražio da telefonom fotografiše ličnu kartu i bankovnu karticu, na šta je ona pristala.

- Lažni granični policajac, pod izgovorom da što prije završe pomenutu proceduru, od žene je tražio da mu pošalje pomenute fotografije putem telefonske aplikacije za razmjenu poruka "vajber" kako bi on odmah uplatio stanarinu. Ona je, ne sumnjajući da je riječ o prevari, "vajberom" poslala fotografije ličnih dokumenata - kazao je naš izvor.

Dodao je da kada je žena poslala podatke, ubrzo je na telefon stiglo obavještenje iz banke da je sa njenog računa skinuto oko 500 maraka.

- Nesrećna žena tada je zaključila da je prevarena, pa je cijeli slučaj prijavila policiji - kazao je isti izvor.

Prema nepotvrđenim informacijama, novac je skinut sa bankovne kartice Unikredit banke i prebačen na račun jedne sportske kladionice.

Sve ukazuje na to da je prevarant pasionirani kladioničar i da je najvjerovatnije iskoristio neznanje nesrećne žene i na osnovu njenih ličnih podataka i broja bankovnog računa internetom uplatio novac za klađenje.

U Centru javne bezbjednosti Banjaluka, ne navodeći identitet oštećene, rekli su da je prevara prijavljena u srijedu oko 13 časova.

- Pomenutim krivičnim djelom pričinjena je materijalna šteta od oko 500 maraka. Policija je nakon prijave nastavila rad na rasvjetljavanju ovog krivičnog djela i pronalasku počinioca - kazali su u CJB Banjaluka.

Na koji način je novac ukraden sa bankovne kartice biće utvrđeno nakon policijske istrage.

Krađe

Krađa novca sa bankovnih računa postala je sve češća u svijetu, ali i kod nas. Najčešći način krađe je snimanje osobe dok podiže novac sa bankomata. Osnovni načini da se osoba zaštiti od krađe identiteta i koda kartice je da se obrati pažnja prilikom podizanja novca sa bankomata da nema kamera koja ih snima, prekrivanjem ekrana aparata rukom dok se kuca sigurnosni kod, te korišćenjem aparata koji su u sklopu banke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana