Zeleno svjetlo za lijek od marihuane u RS

Anita Janković
Zeleno svjetlo za lijek od marihuane u RS

Banjaluka - Komisija koja je radila na izradi stručnog mišljenja o legalizaciji marihuane u medicinske svrhe složila se da u Srpskoj treba da bude odobrena upotreba lijekova sa aktivnom THC supstancom.

Ipak, u ovoj komisiji sastavljenoj od onkologa, farmaceuta i neurologa Univerzitetskog kliničkog centra (UKC RS) naglašavaju da sa legalizacijom same biljke treba još pričekati.

Načelnik Klinike za onkologiju UKC-a RS Zdenka Gojković, koja je i jedan od članova ove komisije, kaže da je stručno mišljenje gotovo te da će u narednim danima biti poslato Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS.

- Predložili smo Ministarstvu da razmotri odobrenje THC supstance koja se nalazi u tabletama i spreju, jer umanjuje bolove pacijentima koji boluju od teških oblika tumora - istakla je Gojkovićeva. Ona je dodala da u RS i BiH još nisu stvoreni uslovi za legalizaciju marihuane i njenog ulja.

- Zemlje koje su već legalizovale marihuanu u medicinske svrhe su išle korak po korak. Tako treba da idemo i mi jer je važno stvoriti brojne uslove kako ne bi došlo do zloupotrebe - rekla je Gojkovićeva. Ona ističe da struka nije striktno protiv kompletne legalizacije kanabisa već da se treba ići polako jer trenutno nema jakih dokaza da marihuana može djelovati na tumor.

- Dokazi postoje u laboratorijama za istraživanja koja su rađena na miševima, zamorcima. Kada budu gotove studije rađene na ljudima koji imaju tumor i pokaže se da marihuana može djelovati na njihovo liječenje, reći ćemo "da" legalizaciji kompletne biljke - rekla je Gojkovićeva.

Portparol Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS Jelena Vujić kaže da ovo ministarstvo još nije dobilo stručno mišljenje komisije UKC-a RS, te da će po prijemu dokumenta uslijediti analiza.

Ona je naglasila da, ako doktori procijene da postoji potreba za uvođenjem preparata na bazi kanabisa u terapiji pojedinih oboljenja, Ministarstvo će uputiti nadležnim institucijama BiH inicijativu za izmjenu Zakona o sprečavanju i suzbijanju zloupotrebe opojnih droga. 

- Izmjene i dopune lista opojnih droga ovog zakona donosi Savjet ministara BiH uz mišljenje Komisije za opojne droge BiH i Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH - rekla je Vujićeva.

Predsjednik Udruženja oboljelih od multiple skleroze regije istočna Hercegovina Branimir Tamindžija smatra da i ulje kanabisa treba da bude legalizovano jer pomaže oboljelima od ove bolesti.

- Oboljeli moraju kršiti zakon i ilegalno nabavljati ulje jer se kod nas ne može kupiti. Postaju kriminalci zbog prijeke potrebe. Ako je legalizovano u većini zemalja, treba da bude i kod nas - kaže Tamindžija i dodaje da velike duvanske i alkoholne industrije ne žele da marihuana bude legalizovana te da se doktori povinuju njihovim željama.

Agencija za lijekove

U Agenciji za lijekove i medicinska sredstva ističu da prije legalizacije kanabisa treba da bude izmijenjena lista lijekova i zakon kojim se reguliše ova oblast.

- Pitanje upotrebe kanabisa je veoma kompleksno, u čije rješenje treba uključiti niz državnih i entitetskih institucija, te eksperata. Već se formiraju ekspertski timovi i planira održavanje javnih tribina - kažu u  agenciji i dodaju da još nisu dobili nijedan zahtjev za registraciju lijeka koji u sebi sadrži THC supstancu.

++++

> kanabis u medicinske svrhe je već legalizovan u Hrvatskoj i Sloveniji

> do kraja godine se očekuje da će i Srbija legalizovati marihuanu

>američke savezne države Kolorado i Vašington prve su legalizovale marihuanu u medicinske svrhe

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana