Зелено свјетло за лијек од марихуане у РС

Анита Јанковић
Зелено свјетло за лијек од марихуане у РС

Бањалука - Комисија која је радила на изради стручног мишљења о легализацији марихуане у медицинске сврхе сложила се да у Српској треба да буде одобрена употреба лијекова са активном ТХЦ супстанцом.

Ипак, у овој комисији састављеној од онколога, фармацеута и неуролога Универзитетског клиничког центра (УКЦ РС) наглашавају да са легализацијом саме биљке треба још причекати.

Начелник Клинике за онкологију УКЦ-а РС Зденка Гојковић, која је и један од чланова ове комисије, каже да је стручно мишљење готово те да ће у наредним данима бити послато Министарству здравља и социјалне заштите РС.

- Предложили смо Министарству да размотри одобрење ТХЦ супстанце која се налази у таблетама и спреју, јер умањује болове пацијентима који болују од тешких облика тумора - истакла је Гојковићева. Она је додала да у РС и БиХ још нису створени услови за легализацију марихуане и њеног уља.

- Земље које су већ легализовале марихуану у медицинске сврхе су ишле корак по корак. Тако треба да идемо и ми јер је важно створити бројне услове како не би дошло до злоупотребе - рекла је Гојковићева. Она истиче да струка није стриктно против комплетне легализације канабиса већ да се треба ићи полако јер тренутно нема јаких доказа да марихуана може дјеловати на тумор.

- Докази постоје у лабораторијама за истраживања која су рађена на мишевима, заморцима. Када буду готове студије рађене на људима који имају тумор и покаже се да марихуана може дјеловати на њихово лијечење, рећи ћемо "да" легализацији комплетне биљке - рекла је Гојковићева.

Портпарол Министарства здравља и социјалне заштите РС Јелена Вујић каже да ово министарство још није добило стручно мишљење комисије УКЦ-а РС, те да ће по пријему документа услиједити анализа.

Она је нагласила да, ако доктори процијене да постоји потреба за увођењем препарата на бази канабиса у терапији појединих обољења, Министарство ће упутити надлежним институцијама БиХ иницијативу за измјену Закона о спречавању и сузбијању злоупотребе опојних дрога. 

- Измјене и допуне листа опојних дрога овог закона доноси Савјет министара БиХ уз мишљење Комисије за опојне дроге БиХ и Агенције за лијекове и медицинска средства БиХ - рекла је Вујићева.

Предсједник Удружења обољелих од мултипле склерозе регије источна Херцеговина Бранимир Таминџија сматра да и уље канабиса треба да буде легализовано јер помаже обољелима од ове болести.

- Обољели морају кршити закон и илегално набављати уље јер се код нас не може купити. Постају криминалци због пријеке потребе. Ако је легализовано у већини земаља, треба да буде и код нас - каже Таминџија и додаје да велике дуванске и алкохолне индустрије не желе да марихуана буде легализована те да се доктори повинују њиховим жељама.

Агенција за лијекове

У Агенцији за лијекове и медицинска средства истичу да прије легализације канабиса треба да буде измијењена листа лијекова и закон којим се регулише ова област.

- Питање употребе канабиса је веома комплексно, у чије рјешење треба укључити низ државних и ентитетских институција, те експерата. Већ се формирају експертски тимови и планира одржавање јавних трибина - кажу у  агенцији и додају да још нису добили ниједан захтјев за регистрацију лијека који у себи садржи ТХЦ супстанцу.

++++

> канабис у медицинске сврхе је већ легализован у Хрватској и Словенији

> до краја године се очекује да ће и Србија легализовати марихуану

>америчке савезне државе Колорадо и Вашингтон прве су легализовале марихуану у медицинске сврхе

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана