Zdravstvu nedostaju specijalisti

Srna
Zdravstvu nedostaju specijalisti

Brčko – Brčansko zdravstvo suočava se sa ozbiljnim problemom -nedostatkom ljekara specijalista, koji je u nekim odjeljenjima u Bolnici sve evidentniji, izjavio je danas novinarima direktor Bolnice Dušan Stokić.

"Do prošle godine, kada je 14 mladih ljekara iz distrikta upućeno na specijalizacije u kliničke centre u zemlji i inostranstvu, nije vođena adekvatna politika usavršavanja u zdravstvu distrikta. Da bi se valjano organizovao posao u svim odjeljenjima, bilo bi dobro da imamo veći broj zaposlenih, posebno ljekara specijalista", rekao je Stokić.

On je ukazao i na problem nepovoljne starosne strukture zaposlenih u brčanskom zdravstvu, što je potkrijepio primjerom Javne zdravstvene ustanove Brčko u kojoj je prosjek starosti radnika 50 godina, a ljekara specijalista od 55 do 60 godina. 

"Da bi se odjeljenje održalo kako treba, u njemu treba da radi nekoliko generacija visokostručnih kadrova, i onih koji pripadaju srednjoj generaciji i onih koji su pri kraju radnog vijeka, kako bi se prenosila dragocjena iskustva. To bi se moglo postići samo ukoliko bismo iz ključnih odjeljenja svakih četiri-pet godina upućivali po jednog ljekara na specijalizaciju", napomenuo je Stokić.

Šef Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge građana u brčanskoj Vladi Anđa Nikolić upoznala je novinare da je raspisan konkurs za tri specijalizacije – interna, porodična medicina i oralna hirurgija, kao i da će do kraja godine biti raspisan konkurs za još nekoliko sapcijalizacija.

Ona je istakla da će se voditi računa da se na specijalizaciju upućuju ljekari u onim oblastima u kojima je deficit najizraženiji, a to su, kako je navela, porodična i urgentna medicina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana