Za zločine na Glođanskom brdu niko nije odgovarao

Slobodanka Savić
Za zločine na Glođanskom brdu niko nije odgovarao

ZVORNIK - Parastosom i polaganjem vijenaca na Spomen-česmu u mjesnom groblju u Karakaju, te prisluživanjem svijeća na Glođanskom brdu kod Zvornika, u petak je obilježena sedamnaestogodišnjica stradanja 126 boraca Vojske Republike Srpske i civila.

Pripadnici Armije BiH su 6. novembra 1992. godine na Glođanskom brdu poubijali vojnike iz sastava Zvorničke i Šekovačke brigade Vojske RS, od kojih se još osam vodi kao nestali.

Predsjednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila RS Nedeljko Mitrović rekao je da "nije samo u pitanju Glođansko brdo, već na stotine stratišta Srba, za koje još niko nije odgovarao".

- Iako je sačinjena Spomen-knjiga u kojoj je navedeno 38 srpskih porodica sa tri i više poginulih boraca, nijedan slučaj još nije procesuiran - rekao je Mitrović.

Prema njegovim riječima, to dovoljno govori o radu Haškog tribunala, sa čijom su praskom nastavili i Tužilaštvo i Sud BiH.

Predsjednik opštinske Boračke organizacije Zvornik Dragan Milošević rekao je da su ovi zločini nad srpskim narodom pokazali da Republika Srpska mora da ima svoja tužilaštva i sudove, jer još niko nije odgovarao za zločine nad Srbima.

Navodeći da neće biti procesuiranja Bošnjaka koji su odgovorni za ratne zločine sve dok stranci postavljaju tužioce i daju im ogromne plate, Milošević je rekao da je dokaz za to i zločin na Glođanskom brdu, od kojeg je prošlo 17. godina.

Milošević je rekao da je većina od 126 stradalih na Glođanskom brdu bilo zarobljena.

- Imam informaciju da je DNK analizom utvrđeno da su dva ekshumirana tijela iz groblja Trnovac u Tuzli nestala na Glođanskom brdu, ali se ta istina još ne objavljuje - rekao je Milošević i dodao da se na tom pitanju stalno insistira, ali odgovora nema.

On je naveo da su ti ljudi zarobljeni živi na Glođanskom brdu i odvedeni u Tuzlu, gdje je izvršena egzekucija.

Spomen-česma

Na gradskom groblju u petak je osveštana Spomen-česma koju je podigla majka Višnja sa porodicom poginulom sinu Miladinu Nediću i svim poginulim borcima Zvorničke brigade. Miladin je poginuo na Glođanskom brdu kada je imao 32 godine, a njegovi ostaci, kao i još sedam boraca, ni do danas nisu pronađeni. Iza njega su ostali supruga Biljana i kćerka Mila koja u vrijeme njegove pogibije nije bila ni rođena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana