Za smještaj u srednjoškolskom domu odgovoran direktor

Srna
Za smještaj u srednjoškolskom domu odgovoran direktor

Banjaluka - Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske svjesno je nezadovoljstva roditelja i učenika koji nisu uspjeli da dobiju smještaj u Srednjoškolskom domu u Banjaluci, ali ne može preuzeti odgovornost za sigurnost i smještaj prekobrojnog broja učenika budući da je direktor doma odgovoran za sigurnost učenika koji su tu smješteni.

Iz ovog ministarstva je saopšteno da nemaju nadležnost kada je riječ o prijemu i smještaju učenika u Srednjoškolski dom u Banjaluci, već je to u isključivoj nadležnosti direktora i upravnog odbora doma.


"U skladu sa Zakonom o učeničkom standardu propisano je da se prijem učenika u dom vrši na osnovu javnog konkursa, koji raspisuje upravni odbor doma do 1. avgusta tekuće godine, a prijem učenika u dom obavlja se prije početka nove školske godine. Istim zakonom propisano je i da je direktor doma odgovoran za sigurnost učenika koji su smješteni u domu", navedeno je u saopštenju.

U skladu sa Statutom Srednjoškolskog doma Banjaluka, kapacitet ustanove je 240 učeničkih mjesta, a prošle godine rukovodstvo doma dostavilo je Ministarstvu prosvjete i kulture u septembru konačnu rang-listu učenika koji su primljeni u dom s obzirom da Ministarstvo subvencioniše ishranu i smještaj učenika i isplaćuje plate zaposlenima.

"Obaviješteni smo da je u Dom primljeno 307 učenika. Procedura prijema učenika obavljena je na način kako propisuje Zakon o učeničkom standardu", naveli su iz Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske.

U skladu sa Zakonom o učeničkom standardu, redoslijed učenika za prijem utvrđuje se na rang-listi na osnovu uspjeha učenika u prethodnom školovanju, socijalnog statusa porodice učenika i udaljenosti mjesta prebivališta od mjesta školovanja.

Prijem dokumenata na osnovu javnog konkursa, raspodjelu mjesta i useljavanje učenika vrši komisija doma, koju imenuje direktor doma.

Kandidat može podnijeti prigovor komisiji na rang-listu u roku od osam dana od dana njenog objavljivanja na oglasnoj tabli ili internet stranici doma, a komisija je dužna da u roku od osam dana odluči o podnesenim prigovorima, nakon čega donosi konačnu rang-listu kandidata za smještaj u domu.

Rješenje o pravu na smještaj u domu donosi direktor doma na osnovu konačne rang-liste.

Kandidat koji je nezadovoljan rješenjem može se žaliti upravnom odboru doma u roku od osam dana od dana prijema rješenja.

Odluka upravnog odbora je konačna i protiv te odluke nije dozvoljena žalba, ali se može pokrenuti postupak kod nadležnog suda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana